Co kryje w sobie fasola? Z czego się składa? Poznaj właściwości fasoli szparagowej.
Fasola szparagowa to jedno z najbardziej znanych warzyw, nie tylko w Polsce. Zawiera dużo cennych, różnorodnych składników odżywczych oraz ma lekki, bardzo przyjemny smak, przez co jest ceniona w wielu kuchniach świata. Świeżo zerwana i ugotowana stanowi lekkostrawny pokarm, idealny na letnie, ciepłe dni.
SKŁAD CHEMICZNY FASOLI SZPARAGOWEJ (na 100g)
SKŁADNIKI | ZAWARTOŚĆ (na 100g) |
Woda | 88,9-91,5 g |
Białko | 1,97-3,00 g |
Tłuszcz | 0,20-0,40 g |
Cukry | 2,91-6,40 g |
Błonnik | 0,87-2,00 g |
Sód | 0,10-3,00 mg |
Potas | 186,0-300,0 mg |
Magnez | 16,0-31,0 mg |
Wapń | 40,0-65,0 mg |
Mangan | 0,32-0,55 mg |
Żelazo | 0,5-1,1 mg |
Miedź | 0,07-0,08 mg |
Cynk | 0,012 mg |
Fosfor | 23,0-50,0 mg |
Fluor | 0,011-0,015 mg |
Chlor | 30,0-41,0 mg |
Jod | 3,0 mg |
Karoteny | 0,12-0,65 mg |
Witamina E | 1,0-4,0 mg |
Witamina K | 0,28-0,30 mg |
Witamina B1 | 0,060-0,14 mg |
Witamina B2 | 0,073-0,24 mg |
Kwas nikotynowy | 0,20-1,04 mg |
Kwas pantotenowy | 0,20-0,21 mg |
Witamina B6 | 0,059-0,18 mg |
Witamina C | 10,0-30,0 mg |
Kwas szczawiowy | 20,0-45,0 mg |
Kwas cytrynowy | 30,0 mg |
Fasola szparagowa występuje w wielu odmianach, różniących się barwą i kształtem strąków. Fasola zielona jest najbardziej wartościowa, gdyż zawiera najwięcej składników odżywczych.
Wybierając fasolę szparagową w sklepie lub na straganie należy zwracać uwagę na to, by strąki były świeże, jędrne, zdrowe, bez plam, kruche, łatwo łamiące się i niewłókniste. Najbardziej znane odmiany fasoli szparagowej to: Rakowicka, Saxa, Bronowica, Alta, Quitlinga, Harverster, Imuna.
Basia
Źródło:
„Warzywa w kuchni” H.Dębski, D.Dębska (1989, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych)
Sprawdzone przepisy z fasolką szparagową:
Zostaw komentarz