Zdrowie

FASOLA SZPARAGOWA – skład chemiczny

Co kryje w sobie fasola? Z czego się składa? Poznaj właściwości fasoli szparagowej.

Fasola szparagowa to jedno z najbardziej znanych warzyw, nie tylko w Polsce. Zawiera dużo cennych, różnorodnych składników odżywczych oraz ma lekki, bardzo przyjemny smak, przez co jest ceniona w wielu kuchniach świata. Świeżo zerwana i ugotowana stanowi lekkostrawny pokarm, idealny na letnie, ciepłe dni.

SKŁAD CHEMICZNY FASOLI SZPARAGOWEJ (na 100g)

SKŁADNIKI   ZAWARTOŚĆ (na 100g)
Woda 88,9-91,5 g
Białko 1,97-3,00 g
Tłuszcz 0,20-0,40 g
Cukry 2,91-6,40 g
Błonnik 0,87-2,00 g
Sód 0,10-3,00 mg
Potas 186,0-300,0 mg
Magnez 16,0-31,0 mg
Wapń 40,0-65,0 mg
Mangan 0,32-0,55 mg
Żelazo 0,5-1,1 mg
Miedź 0,07-0,08 mg
Cynk 0,012 mg
Fosfor 23,0-50,0 mg
Fluor 0,011-0,015 mg
Chlor 30,0-41,0 mg
Jod 3,0 mg
Karoteny 0,12-0,65 mg
Witamina E 1,0-4,0 mg
Witamina K 0,28-0,30 mg
Witamina B1 0,060-0,14 mg
Witamina B2 0,073-0,24 mg
Kwas nikotynowy 0,20-1,04 mg
Kwas pantotenowy 0,20-0,21 mg
Witamina B6 0,059-0,18 mg
Witamina C 10,0-30,0 mg
Kwas szczawiowy 20,0-45,0 mg
Kwas cytrynowy 30,0 mg

Fasola szparagowa występuje w wielu odmianach, różniących się barwą i kształtem strąków. Fasola zielona jest najbardziej wartościowa, gdyż zawiera najwięcej składników odżywczych.

Wybierając fasolę szparagową w sklepie lub na straganie należy zwracać uwagę na to, by strąki były świeże, jędrne, zdrowe, bez plam, kruche, łatwo łamiące się i niewłókniste. Najbardziej znane odmiany fasoli szparagowej to: Rakowicka, Saxa, Bronowica, Alta, Quitlinga, Harverster, Imuna.

Basia

Źródło:

„Warzywa w kuchni” H.Dębski, D.Dębska (1989, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych)

Sprawdzone przepisy z fasolką szparagową:

Fasolka szparagowa z jajkiem i zieloną pietruszką

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.