Sok ze świeżej kapusty to lekarstwo na wiele schorzeń, w tym na tarczycę i otyłość. Lato to wspaniały czas, by sięgnąć po naturalny sposób by wyleczyć swój organizm świeżo wyciskanymi sokami. Dzisiaj w roli głównej biała kapusta, pomarańcze i czarna porzeczka.
Jestem zwolenniczką naturalnych metod doprowadzania organizmu do równowagi i zdrowia. Nade wszystko polecam wprowadzenie do swojego codziennego menu świeżo wyciskanych soków warzywno-owocowych.
Jeżeli chodzi o składniki soków, to paleta wyborów jest ogromna. Sięgajmy po to, na co mamy ochotę. Bawmy się smakami i kolorami. Jednego dnia sok pomarańczowy, drugiego czerwony, a jeszcze innego zielony.
Warto wiedzieć podstawowe informacje o wartościach odżywczych produktów, z których robimy soki i zasadach ich spożywania.
- SOKI ŚWIEŻO WYCISKANE PIJEMY RANO NA CZCZO LUB W PRZERWACH MIĘDZY POSIŁKAMI I MIN. 30 MINUT PRZED JEDZENIEM.
- SOKI ŚWIEŻO WYCISKANE WSPANIALE ZASTĘPUJĄ KOLACJĘ, SZCZEGÓLNIE W LECIE, GDY BOGACTWO WITAMIN I SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W WARZYWACH I OWOCACH JEST PRZEOGROMNE.
Dzisiaj zapraszam na:
SOK Z BIAŁEJ KAPUSTY, POMARAŃCZY I CZARNEJ PORZECZKI Z ODROBINĄ ZIELONEJ PIETRUSZKI
proporcje:
- 2 ekologiczne pomarańcze
- kawałek świeżej białej kapusty (ok. 10cm x 5cm)
- spora garść czarnej porzeczki
- 4 łodyżki z listkami zielonej pietruszki
Składniki po kolei wrzucać do wyciskarki wolnoobrotowej. Wszelkiego rodzaju liście warto przełożyć owocami z dużą ilością soku, tutaj na przykład pomarańcze.
Pomarańcza w tym soku jest bazą, która dostarcza sporą ilość witaminy C, ale także łagodzi smak kapusty. Wspaniałym źródłem witaminy C w tym soku jest czarna porzeczka, no i oczywiście zielona pietruszka.
KAPUSTA – właściwości, na co pomaga.
Biała kapusta to źródło witamin: C, grupy B, K, PP, a także sodu, potasu, magnezu, fosforu, jodu i kwasu foliowego. Dzięki zawartości związków siarki, chloru i jodu kapusta oczyszcza organizm.
Jedna szklanka soku z kapusty rano i wieczorem pomaga pozbyć się nadwagi, gdyż składniki zawarte w kapuście powodują intensywny rozkład tkanki tłuszczowej. Kapusta leczy: miażdżycę, cukrzycę, nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze oraz tarczycę.
Największą wartość odżywczą i witaminową ma kapusta świeża, dlatego właśnie polecam jej spożywanie w postaci świeżo wyciskanych soków.
JAK WYBRAĆ DOBRĄ BIAŁĄ KAPUSTĘ?
Kupując kapustę białą należy zwrócić uwagę, aby główka była twarda i ciężka, gdyż liście takiej kapusty są delikatne i bardziej soczyste.
Życząc zdrowia!
Barbara
Źródła:
Doświadczenie autorki
„Warzywa w Kuchni” H.D.Dębscy
„Droga do Zdrowia” M.Tombak
Zostaw komentarz