Zdarza Ci się narzekać na bóle brzucha? Masz niedobory witamin? Jest na to rada-pyszny i zdrowy sok z kiszonej kapusty.
Wiele razy przygotowując kapustę kiszoną, czy to na surówkę, czy inne danie zdarzyło mi się wylewać sok, który pozostał w słoiku (pyszna kapusta kiszona autorstwa mojej babci) lub woreczku (kapusta z zaprzyjaźnionego warzywniaka). Uważałam, że nie jest mi on do niczego potrzebny, a spożywając samą kapustę dostarczę organizmowi wszystko, czego mi potrzeba.
O tym ile cennych składników odżywczych marnowałam, uświadomiła mi moja babcia, opowiadając , że już w starożytności takim sokiem leczono wszystkie schorzenia przewodu pokarmowego, kłopoty ze stawami czy bezsenność.
Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu.
Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo, będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.
Sok z kiszonej kapusty ma wiele zalet, a mianowicie:
- Jest bogactwem składników mineralnych:
Sok jest skarbnicą witamin B i C. Zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne: wapń, żelazo, potas ,magnez. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Działa przeciwnowotworowo:
Wiele badań naukowych dowiodło, że spożywanie surowej kapusty lub picie soku z kiszonej, obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.
- Oczyszcza organizm:
Zaleca się przez dwa tygodnie picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie.
Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji.
Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny.
- Jest cennym źródłem błonnika:
Picie soku przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii, więc np. osoby, którym zależy na zgubieniu nadprogramowych kilogramów, powinny często po niego sięgać. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom.
- Jest naturalnym wrogiem pasożytów:
Pasożyty nie lubią one kwaśnego soku z kiszonej kapusty i przy takiej kuracji po prostu giną.
- Zwiększa libido:
W książce Gillian McKeith „Jesteś tym, co jesz”, w rozdziale na temat produktów żywnościowych sprzyjającym udanemu życiu seksualnemu, kwaszona kapusta wymieniona jest na pierwszym miejscu jako naturalny specyfik zwiększający popęd seksualny i pozytywnie wpływający na płodność.
- Niweluje szkodliwe działanie alkoholu:
Chociaż sezon na sok z kiszonej kapusty wypada w okresie jesienno-zimowym, pijmy go przez cały rok. Na pewno wzmocnimy odporność i poczujemy się bardziej witalni i pełni energii.
Smacznego i na zdrowie!
Ania S
Źródło:
http://www.we-dwoje.pl
http://samouczek.foreo.pl
http://jejzdrowie.pl
http://www.smaczny.pl
http://www.ekoquchnia.pl
Myslle ze som z KK rozpoznawany jest jako solidne pozywienie a nie napoj wiec trawiony jest i kierowany do jelita grubego
Kiszona kapusta jest super, ale tak ludzie piszą najlepiej z beczki. Sam uzupełniam swoją dietę sokami wg. https://www.terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki i uważam, że soki są świetnym uzupełnieniem diety w witaminy.
Hey a moje pytanko ile jej pic 🙂 pije od 3 tygodni dzien w dzien 😀 po szklance 😀 nie chce przesadzic a uwierzcie pomaga na wiecej niz zrzucenie wagi czy regeneracja jelit 🙂 ktos zna jakies limity badz dawki ?? prosze o wiadomosci na wojciech.kuczaj@gmail.com
pije od pol roku, mniej wiecej 5 dni w tyg. rewelacja, vitalnosc , energia, zero chorob, samopoczucie extra, mniej czasu na wyspanie si/regeneracje organizmu, same plusy… acha no i bez cwiczen spadek wagi z 95 -> 87 . polecam. nie bede pisal jakiej firmy pije zeby nie bylo ze reklama, polecam odwiedzic eko sklepy tam jest mega wybor
Super artykuł 🙂 Dziękuję 🙂
W warzywniakach sprzedaja teraz kapuste kiszona z plastikowych wiaderek, z masowej produkcji. Jedyny sposob na prawdziwy zdrowy sok z kiszonej kapusty to szatkownica i…. troche pracy. Tylko wlasna kiszona kapusta. Reszta to syf.
OK tylko własna produkcja reszta to syf na przeczyszczenie
Moja 5 letnia córka to straszny niejadek, jest szczupła i często z przedszkola przynosi różne wirusy, Od dwóch tyg podaje jej codziennie 6 dużych łyżek kwasu z kapusty. Moje dziecko dostało apetytu, nabrało kolorków na twarzy, załatwia się codziennie a nie jak do niedawna raz na 4 dni. I już drugi tydz chodzi do przedszkola nie mając nawet katarku kiedy większość dzieci kaszlą i kichają naokrągło. Sok z kapusty POLECAM CUD
Właśnie piję sok ze swojej pierwszej ukiszonej kapuchy. Rewelacja!!! Muszę jeszcze przetestować jak działa na alkohol 😛
Naukowcy więcej wiedzą o księżycu niż o kiszonej kapuście
niestety , muszę zaznaczyć jako iż powiedzmy jestem w temacie, bakteriocyny nie mają nic wspólnego z mechanizmem podobnym do działania antybiotyku, to bzdura, proszę następnym razem zaznajomić się rzetelnie z tematem, bardzo proszę zeby dokładnie sprawdzać informacje , które zamieszcza się w internecie , wielu ludzi takimi informacjami się sugeruje , pozdrawiam serdecznieP.
Błąd gramatyczny w punkcie 5.
Radziłbym ostrożnie z sokiem pochodzącym z warzywniaka. Nawet tak zawanego zaprzyjaźnionego, ponieważ Pan czy Ppani ze sklepu kupują towar w hurtowni lub dostarcza im to ktoś. I tu mamy tylko wiarę w słowa. Prawdziwy ZDROWY sok, mamy tylko wtedy, gdy sami sobie ukisimy kapustę z marchwią, jabłkiem i czymkolwiek co nam smakuje. Taki sok to naprawdę lekarstwo.
kapusta kiszona super – byle nie ta w woreczku z biedronki i innych takich – tylko i wyłącznie z warzywniaka, na wagę z beczki. Tylko taka ma opisane powyżej składniki…
Artykuł mówi o pozytywnych właściwościach kiszonej kapusty. I to jest prawda, o ile jest to PRAWDZIWA kiszonka z dod. marchwi i SOLI, a nie podrabiana chemią i octem (bo tak szybciej). Takiej nawet nie warto kupować – nie ma w niej właściwości probiotycznych. Z reguły ma ona białawy kolor.
kompleksowy artykuł dziękuje