Lubiane, Wyróżnione, Zdrowie

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Zdarza Ci się narzekać na bóle brzucha? Masz niedobory witamin? Jest na to rada-pyszny i zdrowy sok z kiszonej kapusty.

Wiele razy przygotowując kapustę kiszoną, czy to na surówkę, czy inne danie zdarzyło mi się wylewać sok, który pozostał w słoiku (pyszna kapusta kiszona autorstwa mojej babci) lub woreczku (kapusta z zaprzyjaźnionego warzywniaka). Uważałam, że nie jest mi on do niczego potrzebny, a spożywając samą kapustę dostarczę organizmowi wszystko, czego mi potrzeba.

O tym ile cennych składników odżywczych marnowałam, uświadomiła mi moja babcia, opowiadając , że już w starożytności  takim sokiem leczono wszystkie schorzenia przewodu pokarmowego, kłopoty ze stawami czy bezsenność.

Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu.

Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo, będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.

Sok z kiszonej kapusty ma wiele zalet, a mianowicie:

  1. Jest bogactwem składników mineralnych:

Sok jest skarbnicą witamin B i C. Zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne: wapń, żelazo, potas ,magnez. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

  1. Działa przeciwnowotworowo:

Wiele badań naukowych dowiodło, że spożywanie surowej kapusty lub picie soku z kiszonej, obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.

  1. Oczyszcza organizm:

Zaleca się przez dwa tygodnie picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie.

Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji.

Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny.

  1. Jest cennym  źródłem błonnika:

Picie soku przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii, więc np. osoby, którym zależy na  zgubieniu nadprogramowych kilogramów, powinny często po niego sięgać. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom.

  1. Jest naturalnym wrogiem pasożytów:

Pasożyty nie lubią one kwaśnego soku z kiszonej kapusty i przy takiej kuracji po prostu giną.

  1. Zwiększa libido:

W książce Gillian McKeith „Jesteś tym, co jesz”, w rozdziale na temat produktów żywnościowych sprzyjającym udanemu życiu seksualnemu, kwaszona kapusta wymieniona jest na pierwszym miejscu jako naturalny specyfik zwiększający popęd seksualny i pozytywnie wpływający na płodność.

  1. Niweluje szkodliwe działanie alkoholu:

Chociaż sezon na sok z kiszonej kapusty wypada w okresie jesienno-zimowym, pijmy go przez cały rok. Na pewno wzmocnimy odporność i poczujemy się bardziej witalni i pełni energii.

Smacznego i na zdrowie!

 

Ania S

Źródło:

http://www.we-dwoje.pl

http://samouczek.foreo.pl

http://jejzdrowie.pl

http://www.smaczny.pl

http://www.ekoquchnia.pl

O autorze

Powiązane artykuły

16 komentarzy

  • Ramek 9 kwietnia 2018 o 17:46

    Myslle ze som z KK rozpoznawany jest jako solidne pozywienie a nie napoj wiec trawiony jest i kierowany do jelita grubego

    Odpowiedz
  • patafilar 9 kwietnia 2018 o 17:46

    Kiszona kapusta jest super, ale tak ludzie piszą najlepiej z beczki. Sam uzupełniam swoją dietę sokami wg. https://www.terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki i uważam, że soki są świetnym uzupełnieniem diety w witaminy.

    Odpowiedz
  • SmilA 9 kwietnia 2018 o 17:47

    Hey a moje pytanko ile jej pic 🙂 pije od 3 tygodni dzien w dzien 😀 po szklance 😀 nie chce przesadzic a uwierzcie pomaga na wiecej niz zrzucenie wagi czy regeneracja jelit 🙂 ktos zna jakies limity badz dawki ?? prosze o wiadomosci na wojciech.kuczaj@gmail.com

    Odpowiedz
  • greg 9 kwietnia 2018 o 17:47

    pije od pol roku, mniej wiecej 5 dni w tyg. rewelacja, vitalnosc , energia, zero chorob, samopoczucie extra, mniej czasu na wyspanie si/regeneracje organizmu, same plusy… acha no i bez cwiczen spadek wagi z 95 -> 87 . polecam. nie bede pisal jakiej firmy pije zeby nie bylo ze reklama, polecam odwiedzic eko sklepy tam jest mega wybor

    Odpowiedz
  • tio 9 kwietnia 2018 o 17:48

    Super artykuł 🙂 Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  • hjkl 9 kwietnia 2018 o 17:48

    W warzywniakach sprzedaja teraz kapuste kiszona z plastikowych wiaderek, z masowej produkcji. Jedyny sposob na prawdziwy zdrowy sok z kiszonej kapusty to szatkownica i…. troche pracy. Tylko wlasna kiszona kapusta. Reszta to syf.

    Odpowiedz
    • BOB 28 października 2018 o 04:06

      OK tylko własna produkcja reszta to syf na przeczyszczenie

      Odpowiedz
  • Natalia 9 kwietnia 2018 o 17:48

    Moja 5 letnia córka to straszny niejadek, jest szczupła i często z przedszkola przynosi różne wirusy, Od dwóch tyg podaje jej codziennie 6 dużych łyżek kwasu z kapusty. Moje dziecko dostało apetytu, nabrało kolorków na twarzy, załatwia się codziennie a nie jak do niedawna raz na 4 dni. I już drugi tydz chodzi do przedszkola nie mając nawet katarku kiedy większość dzieci kaszlą i kichają naokrągło. Sok z kapusty POLECAM CUD

    Odpowiedz
  • zaq 9 kwietnia 2018 o 17:49

    Właśnie piję sok ze swojej pierwszej ukiszonej kapuchy. Rewelacja!!! Muszę jeszcze przetestować jak działa na alkohol 😛

    Odpowiedz
  • kiszyniew 9 kwietnia 2018 o 17:49

    Naukowcy więcej wiedzą o księżycu niż o kiszonej kapuście

    Odpowiedz
  • Paulina 9 kwietnia 2018 o 17:49

    niestety , muszę zaznaczyć jako iż powiedzmy jestem w temacie, bakteriocyny nie mają nic wspólnego z mechanizmem podobnym do działania antybiotyku, to bzdura, proszę następnym razem zaznajomić się rzetelnie z tematem, bardzo proszę zeby dokładnie sprawdzać informacje , które zamieszcza się w internecie , wielu ludzi takimi informacjami się sugeruje , pozdrawiam serdecznieP.

    Odpowiedz
  • deryl 9 kwietnia 2018 o 17:50

    Błąd gramatyczny w punkcie 5.

    Odpowiedz
  • Greyfinn 9 kwietnia 2018 o 17:51

    Radziłbym ostrożnie z sokiem pochodzącym z warzywniaka. Nawet tak zawanego zaprzyjaźnionego, ponieważ Pan czy Ppani ze sklepu kupują towar w hurtowni lub dostarcza im to ktoś. I tu mamy tylko wiarę w słowa. Prawdziwy ZDROWY sok, mamy tylko wtedy, gdy sami sobie ukisimy kapustę z marchwią, jabłkiem i czymkolwiek co nam smakuje. Taki sok to naprawdę lekarstwo.

    Odpowiedz
  • AK 9 kwietnia 2018 o 17:51

    kapusta kiszona super – byle nie ta w woreczku z biedronki i innych takich – tylko i wyłącznie z warzywniaka, na wagę z beczki. Tylko taka ma opisane powyżej składniki…

    Odpowiedz
  • enka 9 kwietnia 2018 o 17:51

    Artykuł mówi o pozytywnych właściwościach kiszonej kapusty. I to jest prawda, o ile jest to PRAWDZIWA kiszonka z dod. marchwi i SOLI, a nie podrabiana chemią i octem (bo tak szybciej). Takiej nawet nie warto kupować – nie ma w niej właściwości probiotycznych. Z reguły ma ona białawy kolor.

    Odpowiedz
  • bluewarsaw 9 kwietnia 2018 o 17:51

    kompleksowy artykuł dziękuje

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.