Jak tylko pojawiają się na straganach ogórki gruntowe, to wraz z nimi odczuwa się smak i chęć na pyszne, bardzo nasze, polskie ogórki małosolne. Oto prosty przepis dla każdego, kto chce zrobić ogórki małosolne w domu.
W moim domu od dzieciństwa pamiętam smak i zapach ogórków z przyprawami, zalanych wodą z solą, które na początku, moje ulubione, małosolne robiły się z każdym dniem coraz bardziej kiszone. Jestem pewna, że jest wiele osób, które gdy tylko nadchodzi czas pierwszych ogórków gruntowych już myślą o wspaniałym i pysznym ogórku małosolnym. Taki ogórek pasuje do śniadania, obiadu, kolacji, jako przekąska. Po prostu zawsze. Na szybko można go zjeść do kanapki z ulubionym pasztetem, serem żółtym, czy szynką.
Jak zrobić własne, domowe ogórki małosolne?
Ja od zawsze korzystam z bardzo prostego i nie wymagającego wielu dodatków przepisu mojej Mamy:
PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE (2 kg ogórków)
2 kg ogórków gruntowych
3-4 baldachimki kopru (ja dodaję także łodygę)
4 ząbki czosnku (polecam polski)
2 kawałeczki korzenia chrzanu (ok. 4cm długości i ok. 1,5-2cm grubości każdy)
1,5 łyżki soli kamiennej na każdy 1 litr wody
WYKONANIE:
- Ogórki chwilę namoczyć i dokładnie umyć.
- Przygotować kamionkowe lub szklane naczynie, wyparzyć.
- Ułożyć na dnie naczynia połowę kopru i czosnek z chrzanem.
- Ułożyć ciasno ogórki, przekładając pozostałym koprem.
- Zagotować ok 2 litrów wody. Wsypać sól.
- Gorącą wodą z solą zalać ogórki, aż do przykrycia ich, następnie docisnąć talerzykiem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
- Odstawić w zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Póżniej będą coraz bardziej kiszone.
Ogórki już po pierwszym dniu kiszenia mają swój wspaniały smak. Niektórzy wolą jednodniowe ogórki małosolne, inni trzydniowe. Kwestia gustu. Najważniejsze, żeby były własnej roboty i smakowały pysznie.
Ogórki małosolne poleca się podawać do drugiego dania jako samodzielny dodatek lub po prostu w sałatce. Są wspaniałym dodatkiem smakowym do każdej kanapki. Co jeżeli ktoś nie je chleba? Nie ma nic lepszego, niż kawałek dobrego mięsa, kiełbaska, pasztet lub serek i oczywiście ogórek małosolny.
Barbara
Zostaw komentarz