Domowe przepisy

Leczo z cukinią – letnie danie pełne warzyw

Leczo to danie proste w wykonaniu, pełne warzyw i idealne na letni oraz jesienny dzień. Jeżeli w domu są pomidory, cukinia i papryka, to już prawie leczo gotowe.

Uwielbiam gotować i jeść leczo. To jest danie po prostu fantastyczne. Idealne na każdą porę dnia, do tego sprawdza się w letnie upały, a i po ciężkiej pracy potrafi nasycić. Warto też podkreślić, że można tym przepisem dowolnie manipulować i zmieniać w miarę tego, jakie produkty akurat mamy w domu. Wartość odżywcza tego dania jest też imponująca, bo to przecież cała gama warzyw plus dodatki. Bardzo łatwo je wykonać.

Dodatkowo na koniec przepisu podzielę się moją tajemnicą, jak zrobić, by tak pyszne danie jak leczo mogło na nas zawsze czekać w lodówce, gotowe do podgrzania… 🙂 ale to za chwilkę.

Składniki na duży garnek lecza (ok. 10-12 porcji):

  • 5 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 papryk kremowych
  • 2-3 papryki kolorowe (czerwone, pomarańczowe, zielone – według uznania i gustu)
  • 8-10 pomidorów (dojrzałe malinówki lub lima – sprawdzają się najlepiej)
  • 2-3 średnie cukinie (można dodać więcej)
  • 0,5 bardzo dobrych parówek
  • 300 g boczku surowego i podwędzanego lub gotowanego
  • majeranek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia lub smalec gęsi

Jak zrobić leczo?

  1. Do dużego garnka dajemy tłuszcz. Rozgrzewamy i krojąc po kolei warzywa, wrzucamy najpierw cebulkę z czosnkiem. Dodajemy łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki i mieszamy. Po chwili dodajemy stopniowo świeże papryki. Mieszamy co jakiś czas i znowu wrzucamy kolejną porcję warzyw, które pokroiliśmy.
  2. Jak poddusimy cebulę, czosnek i paprykę, to zaczynamy dodawać pokrojone pomidory. Po wrzuceniu wszystkich pomidorów przykrywamy garnek przykrywką i tak dusimy ok. 10-15 min. na wolnym ogniu. W tym czasie możemy zając się przygotowaniem boczku i parówek.
  3. Na patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy pokrojony w dużą kostkę boczek i smażymy chwilkę.
  4. Dorzucamy do boczku pokrojone parówki i razem podsmażamy jeszcze minutę, tak by parówki troszkę się zarumieniły. Ściągamy z kuchenki.
  5. Do podduszonych warzyw dodajemy ostatnią ich porcję, czyli pokrojoną w kostki cukinię. Jeżeli cukinia jest młoda, to można ją pokroić wraz ze skórą i gniazdami nasiennymi, które po ugotowaniu będą bardzo dobre. Jeżeli cukinia ma twardą skórę i duże pestki, to obieramy ją i wyciągamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i dorzucamy do gotujących się warzyw.
  6. Do gotujących się warzyw dodajemy małą garść pokrojonego, świeżego majeranku. Jeżeli używamy suszonego, to dużą łyżkę.
  7. Po ok. 5-10 minutach duszenia, dodajemy do garnka boczek z parówkami i mieszając co chwilkę, pozwalamy by smaki przeszły.
  8. Dodajemy resztę przypraw: sól do smaku, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i ostrej papryki, według uznania.
  9. Leczo jest gotowe do podania.

Teraz czas na ujawnienie bardzo prostego i tak naprawdę znanego sposobu przechowywania jedzenia, jednak z moich obserwacji wiele osób zapomniało lub po prostu nie wie, jakie to jest praktyczne i łatwe w zastosowaniu. Sprawdź:

JAK PRZECHOWYWAĆ JEDZENIE – ZUPY, SOSY, LECZO, FASOLKĘ, CZY BIGOS?

Zaraz po ugotwaniu lecza, gdy jest bardzo gorące, przygotowujemy jeden lub dwa słoiki. Najlepiej litrowe, bo to jest porcja dla 2-3 osób.

Wyparzamy słoiki wrzątkiem i tak przygotowane napełniamy jeszcze gorącym leczem. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż ostygną.

Powinny zassać się nakrętki. To jest znak, że słoiki dobrze się zamknęły.

Tak przygotowany słoik z leczem chowam do lodówki. Nie pasteryzuję już więcej. Danie jest gotowe na każdy inny dzień, gdy tylko będziemy mieli ochotę zjeść leczo.

 

 

Życząc smacznego!

 

Barbara – 4xMama

 

Przecier pomidorowy – przepis

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.