Domowe przepisy

Owsianka na wodzie – źródło witamin i piękna

Czy wiesz, jak przyrządzić owsiankę bogatą w witaminy i mikroelementy?

Płatki owsiane na wodzie

Treściwa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania? Odpowiedź brzmi: owsianka. Nie każdy jednak wie, jak zrobić owsiankę, by była nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Dlatego poniżej przedstawiamy przepis na owsiankę, która posmakuje każdemu domownikowi.

Płatki owsiane przepisy:

Wiele jest sposobów jej przyrządzania, ale nie wszystkie umożliwiają wchłanianie wapnia i najważniejszych, zawartych w płatkach owsianych mikroelementów.

Płatki owsiane można przyrządzić na dwa sposoby: na mleku i na wodzie. Mleczną wersję proponuje się zazwyczaj dzieciom, które w układzie pokarmowym mają większe stężenie laktazy, tj. enzymu trawiącego laktozę zawartą w mleku. Natomiast wersja na wodzie jest dobra dla niektórych osób ze względu na częstą nietolerancję latozy u dorosłych.

Przed przystąpieniem do przygotowania owsianki mamy dobrą radę. Warto pamiętać, by do płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna ryżu, gryki lub pszenicy i zalać wodą na noc.  W ten sposób z płatków owsianych pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i mikroelementów przez organizm (namoczenie samych płatków jest mało skuteczne, kwasu ubywa jedynie o ok. 20%).

Owsianka- przepis

Owsianka przepis:

1 szklanka płatków owsianych

¼ szklanki zmielonego ryżu/gryki

1 szklanka zimnej wody

Przygotowanie:

Zalać płatki zimną wodą i odstawić na noc. Rano płatki będą miękkie i gotowe do jedzenia.

Żeby zdrowe było smaczniejsze…

Proponujemy skomponować swoją ulubioną mieszankę owoców (mogą być suszone) i bakalii, po czym dodać ją do owsianki. Można też połączyć owsiankę z jogurtem naturalnym.

Co zrobić z resztą płatków owsianych? Proponujemy Wam nasz sprawdzony przepis na pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną.

Owsianka na śniadanie z owocami

Nasza propozycja mieszanki:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • Garść żurawiny
  • Garść ziaren słonecznika
  • Garść pestek dyni

Płatki owsiane – właściwości:

Płatki owsiane są cennym źródłem błonnika, który działa oczyszczająco na nasze jelita – wspomaga układ pokarmowy w uwalnianiu organizmu z toksyn i innych szkodliwych składników przemiany materii. Dlatego Owsianka cudownie wpływa również na regulację perystaltyki jelit. Obniża także poziom cholesterolu we krwi.  Polecana jest jako składnik wielu diet – daje uczucie sytości na długi czas. Warto dodać, że nie każde płatki owsiane mają zachowują swoje wartości odżywcze, przykładowo płatki błyskawiczne ze względu na swoją rozdrobnioną postać, tracą wiele ze swoich właściwości zdrowotnych.

Płatki owsiane działają również kojąco na skórę, wykorzystuje się je jako składnik do pielęgnacyjnej maseczki na twarz.

Owsianka – wartości odżywcze

Zawiera witaminy (E, PP, B1, B6) oraz minerały takie jak magnez i selen.

M. Leja

Źródło:

LineMed

O autorze

Powiązane artykuły

3 komentarze

  • LOL 9 kwietnia 2018 o 17:55

    „Płatki owsiane na wodzie można przyrządzić na dwa sposoby:na mleku i na wodzie” haha dobre 🙂

    Odpowiedz
  • rgrg2 9 kwietnia 2018 o 17:55

    >do płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna ryżu, gryki lub pszenicy i zalać wodą na noc. ile gram czego w proporcji do płatków ?

    Odpowiedz
  • Joya 9 kwietnia 2018 o 17:56

    Witam, ciekawa jestem czy to samo ochronne działanie przed kwasem ma dodanie mąki ryzowej czy jednak powinny to byc zmielone nasiona ryzu a jezeki tak- to czemu? pozdrawiam J

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.