Jesień to doskonała pora roku, aby upiec pyszne ciasto z jabłkami.
Szybki jabłecznik z cynamonem domowej roboty, to doskonała propozycja na każdą okazję, która zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Prosta i szybka w przygotowaniu.
Wypróbuj nasz przepis na szarlotke, a stanie się Twoim faworytem wśród wypieków!
Szarlotka – przepis
Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy:
- 500g mąki pszennej
- 150g cukru
- 200g masła
- 4 żółtka
- 5-6 łyżek kwaśniej śmietany
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pyszne ciasto z jabłkami – przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Następnie wkładamy je do nagrzanego do 180C piekarnika i podpiekamy około 15 minut. W tym czasie z pozostałej części ciasta formujemy cienkie wałeczki, które będziemy układać na musie.
Aby przygotować mus jabłkowy potrzebujemy:
- 1,5 kg jabłek (antonówki, renety)
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- cukier puder do posypania
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie gotujemy z nich mus dodając łyżkę lub dwie wody oraz 3 łyżki cukru. Jabłka cały czas mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Jeżeli chcecie aby mus był bardzo słodki dodajemy więcej cukru.
Gotowy mus wykładamy na podpieczony spód ciasta, posypujemy cynamonem i układamy na nim, ze zrobionych wcześniej wałeczków, szachownicę.
Całość pieczemy jeszcze pół godziny. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Domowa szarlotka jest bardzo pyszna i nie pracochłonna. Doskonała na jesienne popołudnia.
Smacznego!
Agnieszka L.
Zostaw komentarz