Bartnik z ekologicznej pasieki odkrywa tajniki naturalnego miodu
Produkty pszczele; propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele (w tym miody) posiadają oprócz bezcennych wartości odżywczych również właściwości lecznicze. Jednak wysokie parametry jakościowe miodu i pyłku kwiatowego zagwarantować może tylko pasieka z certyfikatem rolnictwa ekologicznego.
Najważniejsze kryteria prowadzenia pasieki ekologicznej:
Umiejscowienie pasieki ekologicznej
Pasieka ekologiczna musi być położona w terenie, na którym nie występują skażenia powietrza, gruntu czy wody. W promieniu 3 km , bo taki jest zasięg lotu pszczół, źródłem pożytku muszą być wyłącznie uprawy ekologiczne albo obszary porośnięte dziką roślinnością.
Zakres ingerencji człowieka
Kiedy pszczołom brakuje pokarmu i grozi im stres głodowy, w pasiece ekologicznej można je dokarmiać, ale tylko miodem albo cukrem ekologicznym.
Szczególnie ważnym czynnikiem decydującym o jakości miodu i innych produktów pszczelich, jest wpływ chemii stosowanej w związku z leczeniem pszczół. Pogłowie pszczół dziesiątkują liczne choroby i pasożyty, dlatego owady nie są już w stanie przetrwać bez ingerencji i pomocy ze strony człowieka. Generalnie w każdej pasiece występuje warroza. Do jej zwalczania stosowane są akarycydy takie jak: amitraza, fluwalinat, kumafos itp. Są one zaliczane do tzw. „twardej chemii”.
Teoretycznie, na obszarze Unii Europejskiej zakazane jest stosowanie do leczenia pszczół sulfonamidów i antybiotyków. W praktyce wygląda to jednak różnie.
Gniazdo, w którym pszczoły gromadzą zebrany przez siebie nektar i pyłek zbudowane jest z wosku, czyli tłuszczu, w którym mogą się odkładać i kumulować substancje chemiczne – pozostałości po lekach. Nawet jeśli leki zostaną podane do ula po odebraniu miodu, to w kolejnym sezonie może dojść do jego zanieczyszczenia poprzez bezpośredni kontakt miodu z zanieczyszczonym woskiem.
Rozpoczęcie produkcji ekologicznej
W pasiece ekologicznej wosk nie może zawierać pozostałości po lekach i środkach warrozobójczych. W tym celu stosowany jest okres przestawiania z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Trwa on minimum jeden rok. Do leczenia pszczół mogą być stosowane tylko leki ziołowe, homeopatyczne, leki na bazie olejków eterycznych itp.
Ule w pasiece ekologicznej
Styropian i pianki poliuretanowe negatywnie wpływają na jakość produktów pszczelich, dlatego w pasiece ekologicznej ule muszą być zbudowane z naturalnych materiałów typu drewno, słoma itp. Do impregnacji mogą być stosowane wyłącznie farby ekologiczne.
W trosce o zdrowy miód
Zarówno {%tag:miód:miód%}, jak i pozostałe produkty pszczele zawierają witaminy i enzymy.
Za właściwości antybiotyczne miodu odpowiedzialny jest między innymi enzym oksydazy glukozy. Wartości produktów pszczelich można bardzo łatwo zniszczyć poprzez niewłaściwe ich konfekcjonowanie, czy też przechowywanie.
Żeby zachować właściwości biologiczne miodu, pyłku kwiatowego itp. musi być przestrzegana bezwzględna higiena w trakcie całego procesu ich pozyskiwania, jak i ograniczenie wpływu czynników zewnętrznych typu światło. Szczególnie promieniowanie słoneczne, zbyt wysoka temperatura, czy też nadmierny kontakt z metalami.
Oznaczenia produktów z ekologicznej pasieki
Produkty ekologiczne muszą też być odpowiednio oznakowane. Na każdym musi być umieszczone logo rolnictwa ekologicznego UE oraz podany numer jednostki certyfikującej i numer {%tag:certyfikat producenta:certyfikatu producenta%}.
Klemens Koper
Więcej o naturalnym miodzie z pasieki ekologicznej:
Zobacz: Jak rozpoznawać miód naturalny?
Zostaw komentarz