Zdrowie

Prawdziwy miód – sekrety powstawania

Czy wiesz jak ważną rolę odgrywają pszczoły w życiu człowieka?

Powstawanie naturalnego mioduMiód jest prawdziwym darem natury dla człowieka. Znany i doceniany już w dziejach starożytnych, do dziś zachwyca swoimi właściwościami leczniczymi i smakowymi.

Egipcjanie kultywowali kuracje miodem, a swoją urodę Kleopatra zawdzięczała kąpielom w mleku i  maseczkom właśnie z miodu. Hipokrates z kolei, jak i Galen, zalecali spożywanie miodu jako środka leczniczego.

Dziś coraz częściej powracamy do naturalnych sposobów leczenia. Poznajmy zatem dziedzinę lecznictwa – apiterapię, proponującą wykorzystanie cudownego skarbu natury, jakim jest miód.

Jak powstaje miód naturalny?

Miód jest naturalnie słodką substancją, którą wytwarzają pszczoły z nektaru kwiatów lub spadzi. Te substancje kwiatowe mieszają się z wydzieliną gruczołów ślinowych i trafiają do wola pszczoły. Właśnie tam substancja wzbogaca się o kolejne enzymy i kwasy organiczne, i tym samym dochodzi do wstępnego etapu przemiany substancji kwiatowych w miód.

Kolejnym krokiem jest powierzenie pszczołom ulowym wstępnie przerobionego surowca. Tu miejsce ma zagęszczenie (odparowanie wody i rozkład cukrów złożonych na cukry proste) i złożenie go do  komórek plastrów, które pszczoły budują samodzielnie z wosku pszczelego.

Po około 5 dniach miód pozbywa się wystarczającej ilości wodnych substancji poprzez przenoszenie go z komórki do komórki. Wtedy zostaje po raz ostatni umieszczony w komórce plastra i zasklepiony woskiem (zabezpiecza to miód przez zepsuciem).Sekrety naturalnego miodu
Rodzaje miodu

Podstawowym podziałem miodu jest rozróżnienie na surowiec, z którego powstał miód:

  • nektarowy (kwiatowy)
  • spadziowy (ciekawostka: dostarczają go owady ssące soki żywych roślin iglastych, bądź liściastych)
  • mieszany (nektarowo-spadziowy)

Innym podziałem jest podział miodu ze względu na pochodzenie surowca, m.in.:

  • wielokwiatowy
  • rzepakowy
  • gryczany
  • lipowy
  • akacjowy
  • wrzosowy

W ramach tego drugiego podziału, miody te można rozróżnić na przeróżne ich kolory, zapachy oraz smaki.
Miód może posiadać konsystencję gęstego płynu – patoka.  Z czasem poddawany jest procesowi naturalnej krystalizacji i przybiera postać stałej substancji (krupiec). Przechowywany w odpowiednich warunkach może być  nawet do roku.

Wybierz naturalny miód
Lecznicze właściwości miodu

Miód ma nieocenione właściwości prozdrowotne. Pomaga zarówno w chorobach wewnętrznych, jak i stosuje się go w leczeniu zewnętrznym. Aktywując reakcje biochemiczne, miód wiąże toksyny w organizmie. Dzieje się tak dzięki enzymom, które nadają tej naturalnej substancji reakcje biochemiczne. Ma także zastosowanie w terapiach stanów patologicznych układów: krążenia, oddechowego, pokarmowego oraz moczowego. Wykazuje działanie bakteriobójcze, działa wzmacniająco na organizm, a dla serca jest prawdziwym źródłem odżywczym. W przeziębieniach działa rozgrzewająco, łagodzi kaszel i działa wykrztuśnie.

Miód znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce leczniczej. Działa odkażająco i oczyszczająco na skórę. Łagodzi podrażnienia, a także wzmaga przepływ krwi w tkance skórnej.

Kilka porad..

  • Przechowuj miód w suchym i ciemnym miejscu najlepiej w temperaturze od 0 do 10 stopni.
  • Przechowuj miód w szklanych lub kamionkowych naczyniach (ze względu na zawarte kwasy organiczne, miód łatwo ulega reakcji, choćby z metalami).
  • Zastępuj cukier naturalnym miodem.
  • Pamiętaj , że w temperaturze powyżej 40 stopni, miód traci swoje właściwości.
  • Sprawdzaj etykiety miodów – kupuj tylko naturalne miody z polskich pasiek (miody z innej strefy klimatycznej mogą uczulać).
  • Zrób test, czy miód, który kupiłeś, jest naturalny.

M. Leja

Źródło:
Czasopismo Ekologiczne „Zdrowie i Apiterapia”
Bioslone.pl

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.