Zdrowie

Marchewka – przepis na zdrowie

Odkryj sekret zdrowia i urody ukryty w marchewce.

Mało kto z nas wie, że marchewka znana była już w starożytności, chociaż jej smak daleko odbiegał od smaku tej dzisiejszej. Do kuchni trafiła jednak dopiero w XVI, gdzie zagościła na stałe jako składnik zup, surówek i soków. Docenione zostały również jej właściwości lecznicze oraz kosmetyczne, bowiem zawiera nie tylko witaminy, ale jest także cudownym eliksirem na piękną cerę, zdrowe włosy i brak zmarszczek.

Marchewka w 90% składa się z wody, około 7% stanowią składniki odżywcze takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze i celuloza, 1% zajmują składniki mineralne (potas, sól, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), natomiast pozostałe 1% to witaminy. Szczegółowy opis witamin  i wartości odżywczych znajdujących się w marchewce znajdziecie w tabeli poniżej:

Składniki Zawartość w 10 dag części jadalnej
woda 88,1-91,9 g
białko 0,7 -1,2 g
tłuszcz 0,1- 0,3 g
cukrowce 5,8- 8,2 g
błonnik 0,6- 1,32 g
związki nieorganiczne 0,66- 1,0 g
sód 10-90 mg
potas 198-355 mg
magnez 20-21 mg
wapń 25- 40 mg
mangan 0,06- 0,3 mg
żelazo 0,5- 0,8 mg
kobalt 2 µg
miedź 0,08 µg
cynk 0,10-3,6 mg
fosfor 20-38 mg
fluor 0,04 mg
jod 3,8 µg
karoten 6- 11 mg
witamina E 1,5- 3,0 mg
witamina K 0,08 mg
witamina B1 0,05-0,08 mg
witamina B2 0,03- 0,08 mg
kwas nikotynowy 0,4- 1,5 mg
kwas pantotenowy 0,23- 0,31 mg
witamina B6 0,038- 0,12 mg
biotyna 5 µg
kwas foliowy 5,6-8,9 mg
witamina C 5,0-6,0 mg
kwasy owocowe 0,2 g
kwas szczawiowy 3,0 mg
inozyt 48,0 mg
cholina 95,0 mg

Marchewka źródłem witamin

Marchewka zawiera niezbędną do życia witaminę A, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania oczu. Polepsza i wyostrza wzrok w ciemnych miejscach. Odpowiada również za wzrost i rozwój kości oraz tkanek miękkich. Poprawia stan włosów, paznokci i skóry.

Witamina A zawarta w marchewce występuje w dwóch formach: jako witamina A, nazywana retinolem, która znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego, i jako prowitamina A, zwana karotenem (czyli Beta karoten), który zostaje przetwarzany przez  wątrobę na witaminę A i zdecydowanie poprawia wygląd skory, chroni przed drobnoustrojami, redukuje ujemne skutki radioterapii oraz zapobiega rozedmie płuc.

Marchewki

Właściwości soku z marchewki

Warto pić sok z marchwi. Najlepiej świeżo wyciśnięty. Zalecany jest on osobom mającym kłopoty z trawieniem, przy zapaleniu dróg moczowych, w stanach zapalnych skóry, w początkowej fazie cukrzycy i miażdżycy, w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, a także mających problemy z pasożytami układu pokarmowego (owsiki).

Picie soku z marchwi korzystanie wpływa również na stan i kolor skóry.

Zastosowanie marchewki w kosmetyce

Marchewka, a dokładniej zawarty w niej Beta karoten, znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce, jako składnik ochronnych kosmetyków do opalania, czy kremów przeciwzmarszczkowych. Doskonałym sposobem na promienną cerę jest maseczka z marchewki domowej roboty, po której nasza cera nabierze blasku, stanie się miękka i gładka. Szczególnie polecana jest ona osobom o cerze mającej tendencję do przetłuszczania się.

Agnieszka

Źródła:

surawka.republika.pl

www.witaminy.biz.pl/witamina-a/

www.witaminy.org.pl

www. abcleki.pl

H.Dębski, D. Dębska „Warzywa w kuchni”

Rozgrzewająca zupa marchewkowa- szybkie danie na zimne dni

Właściwości dyni

Sprawdź wartości odżywcze;

fasolki szparagowej

czosnku

buraka

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.