Odkryj sekret zdrowia i urody ukryty w marchewce.
Mało kto z nas wie, że marchewka znana była już w starożytności, chociaż jej smak daleko odbiegał od smaku tej dzisiejszej. Do kuchni trafiła jednak dopiero w XVI, gdzie zagościła na stałe jako składnik zup, surówek i soków. Docenione zostały również jej właściwości lecznicze oraz kosmetyczne, bowiem zawiera nie tylko witaminy, ale jest także cudownym eliksirem na piękną cerę, zdrowe włosy i brak zmarszczek.
Marchewka w 90% składa się z wody, około 7% stanowią składniki odżywcze takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze i celuloza, 1% zajmują składniki mineralne (potas, sól, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), natomiast pozostałe 1% to witaminy. Szczegółowy opis witamin i wartości odżywczych znajdujących się w marchewce znajdziecie w tabeli poniżej:
Składniki | Zawartość w 10 dag części jadalnej |
woda | 88,1-91,9 g |
białko | 0,7 -1,2 g |
tłuszcz | 0,1- 0,3 g |
cukrowce | 5,8- 8,2 g |
błonnik | 0,6- 1,32 g |
związki nieorganiczne | 0,66- 1,0 g |
sód | 10-90 mg |
potas | 198-355 mg |
magnez | 20-21 mg |
wapń | 25- 40 mg |
mangan | 0,06- 0,3 mg |
żelazo | 0,5- 0,8 mg |
kobalt | 2 µg |
miedź | 0,08 µg |
cynk | 0,10-3,6 mg |
fosfor | 20-38 mg |
fluor | 0,04 mg |
jod | 3,8 µg |
karoten | 6- 11 mg |
witamina E | 1,5- 3,0 mg |
witamina K | 0,08 mg |
witamina B1 | 0,05-0,08 mg |
witamina B2 | 0,03- 0,08 mg |
kwas nikotynowy | 0,4- 1,5 mg |
kwas pantotenowy | 0,23- 0,31 mg |
witamina B6 | 0,038- 0,12 mg |
biotyna | 5 µg |
kwas foliowy | 5,6-8,9 mg |
witamina C | 5,0-6,0 mg |
kwasy owocowe | 0,2 g |
kwas szczawiowy | 3,0 mg |
inozyt | 48,0 mg |
cholina | 95,0 mg |
Marchewka źródłem witamin
Marchewka zawiera niezbędną do życia witaminę A, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania oczu. Polepsza i wyostrza wzrok w ciemnych miejscach. Odpowiada również za wzrost i rozwój kości oraz tkanek miękkich. Poprawia stan włosów, paznokci i skóry.
Witamina A zawarta w marchewce występuje w dwóch formach: jako witamina A, nazywana retinolem, która znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego, i jako prowitamina A, zwana karotenem (czyli Beta karoten), który zostaje przetwarzany przez wątrobę na witaminę A i zdecydowanie poprawia wygląd skory, chroni przed drobnoustrojami, redukuje ujemne skutki radioterapii oraz zapobiega rozedmie płuc.
Właściwości soku z marchewki
Warto pić sok z marchwi. Najlepiej świeżo wyciśnięty. Zalecany jest on osobom mającym kłopoty z trawieniem, przy zapaleniu dróg moczowych, w stanach zapalnych skóry, w początkowej fazie cukrzycy i miażdżycy, w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, a także mających problemy z pasożytami układu pokarmowego (owsiki).
Picie soku z marchwi korzystanie wpływa również na stan i kolor skóry.
Zastosowanie marchewki w kosmetyce
Marchewka, a dokładniej zawarty w niej Beta karoten, znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce, jako składnik ochronnych kosmetyków do opalania, czy kremów przeciwzmarszczkowych. Doskonałym sposobem na promienną cerę jest maseczka z marchewki domowej roboty, po której nasza cera nabierze blasku, stanie się miękka i gładka. Szczególnie polecana jest ona osobom o cerze mającej tendencję do przetłuszczania się.
Agnieszka
Źródła:
surawka.republika.pl
www.witaminy.biz.pl/witamina-a/
www.witaminy.org.pl
www. abcleki.pl
H.Dębski, D. Dębska „Warzywa w kuchni”
Sprawdź wartości odżywcze;
– czosnku
– buraka
Zostaw komentarz