Polecane, Zdrowie

Produkty ekologiczne

Przechadzając się wśród sklepowych półek, bądź przeglądając oferty internetowych sklepów, można natknąć się na ekologiczne produkty, które zazwyczaj charakteryzują się wyższa ceną w porównaniu do swoich nieekologicznych odpowiedników. Czym tak naprawdę wyróżniają się ekologiczne produkty? Eko, bio czy może organic – czym się różnią? Dowiedz się, dlaczego warto wybrać taki produkt i w jaki sposób możemy zyskać pewność, że jest on certyfikowanym artykułem ekologicznym.

Produkt ekologiczny – czym jest?

Ekologiczny produkt  jest niczym innym, jak artykułem, który pozbawiony jest destrukcyjnego oddziaływania na środowisko naturalne, bądź oddziaływanie jest ograniczone w najwyższym, możliwym stopniu. Ekologiczna żywność najczęściej produkowana jest w gospodarstwach, lub zakładach. Warto również zaznaczyć, że wytwarzanie produktów odbywa się bez udziału sztucznych nawozów, jak również antybiotyków i syntetycznych środków ochrony roślin. Produkcja artykułów ekologicznych nie jest uciążliwa dla naturalnego środowiska.

Jak rozpoznać taki produkt?

Aby produkty ekologiczne były bardziej rozpoznawalne, oznaczone są specjalnym logo. Towar musi być jednak wytworzony z naturalnych surowców, jakie gwarantuje rolnictwo ekologiczne. Unijne logo, które stosowane jest przy oznaczeniu artykułów ekologicznych ma postać tzw. zielonego listka. Sięgając jednak po wybrany produkt, warto sprawdzić, czy należy on do certyfikowanych artykułów, bo tylko wówczas otrzymujemy pewność w kwestii zarówno jego pochodzenia, jak i produkcji.

Żywność ekologiczna

Ekologiczne produkty żywnościowe to artykuły wytworzone bez użycia dodatków syntetycznych w postaci np. barwników, smakowych polepszaczy, konserwantów. Aby wyprodukować taką żywność, należy dobrać starannie wyselekcjonowane składniki, pozbawione pestycydów. Produkty te wytwarzane są często w ekologicznych gospodarstwach.  Aby produkt spożywczy mógł uzyskać status ekologicznego musi spełnić określone warunki. Każdy ze składników powinien pochodzić z uprawnego pola, na którym nie stosowano żadnych środki ochrony roślin, pestycyd lub syntetycznych nawozów w ciągu ostatnich trzech lat. Zarówno przetwarzanie, jak i przechowywanie żywności musi odbywać się na ustalonych zasadach. Produkt musi spełniać następujące warunki:

  • proces całkowity wytwarzania produktu nie może szkodliwie oddziaływać na środowisko,
  • opakowanie danego artykułu musi ograniczać się do minimum,
  • w procesie produkcji nie powinno się stosować toksycznych surowców,
  • zarówno poszczególne składniki, jak i sam produkt, nie powinny być testowane na zwierzętach
  • możliwość recyklingu opakowania
  • na każdym z etapów produkcji należy minimalizować zużycie energii

Oznaczenia żywności ekologicznej

Ekologiczne artykuły cieszą się coraz większą popularnością. Na przestrzeni ostatnich lat, ludzie zaczęli zwracać większą uwagę na jakość i pochodzenie produktów, co przejawia się rosnącym popytem na tego typu żywność. Jest ona produkowana według zaleceń opracowanych przez jednostki zajmujące się certyfikacją. Kraje Unii Europejskiej posiadają odrębny system certyfikowania i kontroli ekologicznych produkcji. Symbolem tego, że dany artykuł spożywczy spełnia założenia tego systemu, jest znak wspólnotowy o nazwie „Rolnictwo ekologiczne”, który możemy znaleźć na opakowaniu produktu.  Znajdziemy tam również informacje odnoszące się do nazwy i adresu producenta, pełnej nazwy produktu, jak również numeru i nazwy certyfikującej jednostki, która kontroluje wyroby producenta.

Ekologiczne produkty – co zyskujemy?

Wybierając ekologiczną żywność zyskujemy pewność, że wybrany przez nas produkt jest sprzedawany przez producenta bezpośrednio w oznakowanym i zabezpieczonym opakowaniu. Wybór takiego artykułu gwarantuje również, że w czasie produkcji, był on przygotowany według norm i zaleceń określonych przez certyfikujące jednostki. Warto pamiętać, że co najmniej 95% składników takiego produktu zostało pozyskanych za pomocą naturalnych metod.

Wybieraj rozsądnie i sprawdzaj etykiety

Znak zawierający informację o produkcie ekologicznym umieszczany jest na opakowaniach produktów certyfikowanych. Mogą tego dokonywać gospodarstwa ekologiczne, jak również producenci żywności. Każda z tych jednostek musi jednak posiadać stosowny certyfikat. Zdarza się, że przemierzając sklepową alejkę, widzimy produkty, które do złudzenia przypominają opakowaniem i nazwą, ekologiczny artykuł, ale na etykiecie nie widnieje żadne oznaczenie, świadczące o jego naturalnym pochodzeniu. Dlatego też należy zwracać uwagę na certyfikat, który informuje nas o tym, że wybrany artykuł jest przygotowany według zaleceń i norm jednostek certyfikujących. Jest on bezpiecznie przechowywany, transportowany, a przede wszystkim wytworzony z najwyższej jakości surowców.  W przypadku Polski, certyfikat ma spełniać normy wyznaczone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Unię Europejską, jak również Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Proces produkcji żywności kontrolowany jest co najmniej raz w roku, a niedostosowanie się do norm i przepisów skutkuje utratą renomy przez rolnika bądź handlowego przedstawiciela i nałożeniem pieniężne kary. Dlatego też warto zwracać uwagę na pochodzenie produktu, a najlepszym rozwiązaniem są zakupy w sklepie Delikatesy z Natury, który oferuje szeroki asortyment produktów rolnictwa ekologicznego.

Eko, bio, organic – produkty ekologiczne?

Niezależnie od oznaczenia, eko, bio czy organic, jeżeli artykuł jest autentycznie ekologiczny posiada certyfikat, o którym wspomnieliśmy wyżej. Jeśli jednak na jego opakowaniu nie widnieje takie oznaczenie, mogą nasuwać się podejrzenia, że producent posługuje się nieuczciwymi praktykami. Wiele osób traktuje te nazwy, jako synonimy, jednak prawda wygląda nieco inaczej. Otóż między tymi określeniami istnieją różnice, które kategoryzują te artykuły według np. składu, bądź sposobu produkcji.

Eko, czyli przyjazny środowisku

Takie produkty powstają jako efekt najlepszych dla środowiska zabiegów. Nie działają destrukcyjnie na ekosystem i nie zakłócają jego działań. Takie towary według założeń, powstają w możliwie jak największym stopniu z zasobów naturalnych ziemi. Istotnie ważnym czynnikiem, który musi zostać zachowany, jest brak ingerencji w populacje zarówno roślin, jak i zwierząt, jakie występują na określonym terenie upraw. Jeżeli takie zagrożenia mają miejsce, należy zapewnić według przyjętych standardów, ochronę dla nich. Często możemy znaleźć również wersję eko detergentów, co oznacza, że powstały one przy użyciu jak najmniejszej ilości toksycznych substancji i nie przyczyniają się do powstawania zanieczyszczeń gleby, wód i powietrza. Osoby o skórze skłonnej do podrażnień korzystają również z tego rozwiązania,  w celu minimalizacji powstawania uczuleń. Takie towary posiadają certyfikat ,,Ecolabel” i spełniają określone normy.

Organic – co to znaczy?

Organiczny produkt musi zawierać co najmniej 95% naturalnych składników. Organiczna produkcja nie może wpływać negatywnie na kondycję gleby, która według założeń ma pozostać żyzna, a jej atuty mogą wzrastać, za pomocą stosowania naturalnych metod. Produkcja nie może prowadzić do wyeksploatowania ziemi. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie płodozmianu, czyli rotacji roślin. Dodatkowo praktyka ta zapobiega powstawaniu chorób roślin. Organiczne produkty nie narażają pól na jałowienie, podtrzymując ich bioróżnorodność.

Bio

Artykuły bio powstają w taki sposób, aby wesprzeć i nie zaburzać procesu naturalnej selekcji roślin i zwierząt, która przyczynia się do zachowania genetycznej zmienności. Gatunek będący w grupie osobników o wiele łatwiej zasymiluje się i przystosowuje do zmiennych warunków środowiska. Produkty bio oddziałują pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na zrównoważony rozwój flory i fauny.

Podsumowanie

Wybierając ekologiczny produkt należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego pochodzenie i certyfikat. Niezależnie od tego, czy chcemy kupić towar eko, bio czy organic, najwyższej jakości naturalnie pozyskane produkty, certyfikowane są przez określone jednostki. Wówczas mamy pewność, że otrzymujemy wyrób uzyskany bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Wybór produktów ekologicznych powinien odbywać się świadomie i racjonalnie, dlatego ważne jest, aby żywność ekologiczna pochodziła ze sprawdzonych źródeł.

 

Sok z owoców czarnego bzu na kaszel i infekcje u dzieci oraz dorosłych

Syrop z cebuli – najlepsze lekarstwo dla dzieci

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.