Domowe przepisy

Prosty przepis – danie z młodej kapusty

Z okazji lata warto szczególną uwagę poświęcić polskim, sezonowym plonom. Kulinarne smaki kierujemy zatem w stronę kapusty.

Lato to doskonały moment na korzystanie w pełni z dobrodziejstw natury, takich jak świeże owoce, warzywa i zioła. Z okazji tej słonecznej pory roku warto szczególną uwagę poświęcić polskim, sezonowym plonom. Kulinarne smaki kierujemy zatem w stronę kapusty.

Lecznicze właściwości kapusty

Wielką sławę od lat kapusta zawdzięcza swoim leczniczym i smakowym właściwościom. Jest ona źródłem bogatych składników odżywczych, takich jak: fosfor, magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, sód, karoten i wielu witamin z grupy A, B, C i E. Jej liście wykorzystywane są do okładów na rany, a jej sok to niezastąpiony lek na cukrzycę i nieżyt żołądka, natomiast jej smak… zdaje się być lekarstwem na całe zło tego świata.

W kuchni, nie ma sobie równych. Nadaje się do kiszenia, gotowania i jedzenia na surowo w letnich surówkach. Dla mnie jednak zawsze kojarzyć się będzie z wakacyjnym rarytasem przygotowywanym przez mamę: sałatką z młodej kapusty.

Sałatka z młodej kapusty- przygotowanie

1. Wystarczy przeciąć głowę kapusty na pół i jedną część poszatkować.

2. Następnie wrzucić kapustę do posolonej i gotującej się wody. Kapustę gotuje się krótko, wyłącznie do momentu gdy zmięknie.

3. Gdy tylko kapusta zmięknie, odcedzamy ją.

4. Następnie dodajemy do niej posiekany koper, 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

5. Całość podgrzewamy mieszając, by potrawa nie przywarła do dna garnka.

Gotowanie młodej kapusty bez zbędnych aromatów

Zaprawione w kulinarnym boju gospodynie zalecają we wstępnej fazie gotować kapustę bez przykrycia. Podpowiadają również, by w celu uniknięcia nieprzyjemnych efektów spożycia kapusty, takich jak wzdęcia, dodać do gotującej się kapusty odrobinę kminku lub majeranku.

Dania z kapusty- smaczne solo i w duecie

Tak przygotowane danie, podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od gustu. Sprawdza się zarówno solo, jak i w duecie z młodymi ziemniakami.

Agnieszka

Właściwości soku z kiszonej kapusty

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.