Zaplanuj kontrolowany post dla zdrowia i urody.
Co to jest kontrolowany post?
Jest to odpowiednio przeprowadzona kuracja oczyszczająca, polegająca na całkowitym lub częściowym przegłodzeniu organizmu i uruchomieniu jego procesów samotrawiących, dzięki którym zostają wydalane z organizmu nagromadzone złogi i toksyny.
Ograniczenie dietetyczne dotyczy rezygnacji ze słodyczy, tłuszczów zwierzęcych i mięsa przez określony okres czasu. Eliminuje się dopływ tłuszczy i cukrów do organizmu, by uruchomić tzw. odżywianie wewnętrzne.
Post najczęściej trwa ok. tygodnia, ale są kuracje postem o długości do 6 tygodni.
Można również zastosować jednodniowy post, oparty wyłącznie na owocach i warzywach (albo bardziej restrykcyjny o chlebie i wodzie), który przeprowadzany regularnie, na przykład w każdy piątek, stopniowo będzie oczyszczał organizm i pomoże przygotować mocno zatrute ciało do dłuższego postu.
Przykładowa dieta postna owocowo-warzywna:
Podczas takiej diety można przyjmować: – płyny w postaci wody, herbatek ziołowych oraz soków owocowych i warzywnych, – warzywa: korzenne, dyniowate, liściaste (w postaci świeżej, gotowanej lub duszonej), – wybrane owoce np. jabłko, grejpfrut i cytryna. Zakazane jest wówczas spożywanie w szczególności: kawy, alkoholu, mięsa, nabiału, zbóż, tłuszczy i bardzo słodkich owoców. |
Jakie są zdrowotne korzyści postu?
- poprawa samopoczucia,
- działanie oczyszczające i rewitalizujące,
- uruchomienie naturalnych mechanizmów samoregulacyjnych, ułatwiających detoksykację organizmu,
- zapoczątkowanie procesu tzw. odżywiania wewnętrznego, polegającego na czerpaniu energii z własnych białek i tłuszczów,
- zmniejszanie masy ciała i prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę,
- ochrona przed otyłością,
- profilaktyka antynowotworowa,
- zapobieganie nadciśnieniu, cukrzycy, chorobom układu krążenia,
- wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych.
Co warto wiedzieć zanim rozpocznie się post?
Do postu należy się dobrze przygotować. Warto poszerzyć swoją wiedzę, sięgając do odpowiednich książek autorów zajmujących się zdrowym odżywianiem i oczyszczaniem organizmu, jak Michał Tombak, dr Ewa Dąbrowska, czy Stefania Korżawska. W ich książkach można znaleźć przykłady różnych chorób i historii ludzi, którzy dzięki postowi i zdrowej diecie wyleczyli się z bardzo poważnych, mogło by się wydawać, że nie do wyleczenia w sposób konwencjonalny, dolegliwości i chorób.
Pamiętajmy, iż żyjemy w umiarkowanej strefie klimatycznej, gdzie od jesieni do wiosny jest chłodno i wilgotno. Dlatego tak ważne jest prowadzenie tzw. ciepłego postu, o czym pisze w swoich książkach Stefania Korżawska. Warto post przeprowadzać w okresie, kiedy jest obfitość naszych polskich warzyw i owoców. Sezon dojrzałego, późnego lata jest najlepszym czasem na pełne oczyszczanie i odnowienie swojego ciała.
„W dzisiejszych czasach bardziej jesteśmy narażeni na skutki nadmiaru, niż niedoboru pokarmu”
Post od wieków
Już od czasów prehistorycznych ludzie pościli. Wówczas jadłospis przygotowywał im najlepszy z dietetyków- natura. Dieta prehistorycznych ludów uzależniona była wówczas od pór roku, efektów polowania i owocowania roślin. W obliczu nieurodzajów, wojen i zaraz nasi przodkowie nie raz musieli się mierzyć z niedostatkiem pożywienia i głodem. Było to przymusowe, ale korzystne oczyszczenie i odtrucie organizmu, które uwalniało od złogów, toksyn i kilogramów.
Post z wiary
Do poszczenia zachęca również religia. W Kościele Rzymskokatolickim szczególne ograniczenia żywieniowe obowiązują w okresie Wielkiego Postu i Adwentu. W Środę Popielcową i Wielki Piątek pości się zupełnie lub częściowo, rezygnując z jedzenia mięsa i przyjmując się do syta tylko jeden posiłek. Wyznawcy Islamu w okresie Ramadanu przez cały miesiąc nie mogą nic jeść ani pić od wschodu do zachodu słońca. Natomiast w hinduizmie obowiązuje całkowity zakaz spożywania m.in. jajek, mięsa i przetworów mięsnych, czyli pożywienia, którego przygotowanie wymaga cierpienia zwierząt.
K. Nowotarska
Źródła:
www.poradnikzdrowie.pl
www.apetyt-na-zdrowie.pl
Zostaw komentarz