Domowe przepisy

Quiche z serem feta i oliwkami

Te tartaletki to uczta dla podniebienia! Pyszne danie, którym zachwycisz swoich gości. Wypróbuj nasz przepis na quiche już dziś

Quiche to danie rodem z Francji. Potrawa, kryjąca się pod tą dźwięczną nazwą, bazuje na połączeniu składników: {%tag:mąka:mąki%}, jaj oraz śmietany. Quiche to inaczej tarta. Różnica w nazewnictwie polega na tym, że tartę możemy przygotować w dwojaki sposób: na słodko, jak i na słono. Natomiast quiche to rodzaj tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym wyłącznie przygotowany na słono.  Jednak, chcąc odrobinę zmniejszyć kaloryczność tego dania, zaryzykowałam zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym. Efekt? Równie pyszny quiche, a sumienie spokojniejsze.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

Pół kostki zimnego masła

1 szklanka wody

Szczypta soli

Farsz:

1 duży pomidor

6 czarnych oliwek

100g jogurtu naturalnego

130g sera feta

1 jajko

Świeże listki majeranku

Sól

Pieprz

4 foremki do tartaletek

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko do niezbyt głębokiej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Szatkujemy je w jak najdrobniejsze kawałki, po czym dodajemy wodę i szczyptę soli. Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą, a następnie lekko zagniatamy ciasto (im mniej je zagnieciemy, tym bardziej kruche będzie po upieczeniu). Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby trochę stwardniało.
  2. W tym czasie, umytego dokładnie pomidora, kroimy w drobną kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę, natomiast oliwki w plasterki. Jajko łączymy z jogurtem naturalnym i połową kostek serka feta i miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy drobno pocięte, świeże listki majeranku, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy łyżką.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą foremkę do tartaletki wylepiamy ciastem na grubość około pół centymetra. Ciasto nakuwamy w kilku miejscach widelcem, aby podczas zapiekania w piekarniku nie tworzyły się w nim pęcherze powietrza. Tak przygotowane foremki umieszczamy na 20 minut w piekarniku.
  4. Po tym czasie na upieczone ciasto do foremek układamy (sprawiedliwie dla wszystkich czterech) kostki pomidora, oliwki i resztę sera feta, a następnie zalewamy masą z jajka, jogurtu i fety. Ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego!

M. Leja

 

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.