Domowe przepisy

FASOLKA SZPARAGOWA z jajkiem i zieloną pietruszką

Przepis na danie z sezonowych warzyw. Przygotuj pyszne danie z fasolki szparagowej, jajka i zielonej pietruszki. Szybkie danie, w którym zakocha się Twoja rodzina.

Uwielbiam zapachy i smaki lata, a w szczególności stragany i warzywniaki przepełnione sezonowymi, polskimi warzywami i owocami. Wszystko pełne witamin, kolorów i fantastycznych smaków.

Na przełomie czerwca i lipca pojawia się żółta i zielona, wszystkim dobrze znana z duetu z bułką tartą i masłem, fasolka szparagowa. Jest zdrowa i bogata w składniki odżywcze i witaminy.

Sprawdź skład fasoli szparagowej

Można ją przyrządzać na wiele różnorakich sposób, ale ja zaproponuję jeden, znany mi z mojego rodzinnego domu, mianowicie fasolka z jajkiem i zieloną pietruszką. Jest to danie bezmięsne, lekkie i pełne witamin. Dość szybkie w przygotowaniu, wprost idealne na letnie popołudnie.

Składniki:

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 5 jaj
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na fasolkę szparagowąSposób przygotowania:

  1. Myjemy fasolkę i odkrawamy końce oraz wyciągamy łyko, jeżeli jest.
  2. Wkładamy fasolkę szparagową do zimnej, osolonej lekko wody i gotujemy do uzyskania średniej miękkości. Należy pamiętać, aby nie była zbyt miękka, bo się rozpadnie podczas łączenia z innymi składnikami.
  3. W między czasie gotujemy na twardo jajka.
  4. Myjemy dokładnie pietruszkę, osuszamy i całość kroimy na drobno.
  5. Przestudzoną fasolkę kroimy na kawałki ok 2 cm, a ugotowane jajka chłodzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  6. Wrzucamy pokrojoną fasolkę na lekko rozgrzaną patelnię. Dokładamy następnie masło i mieszamy delikatnie, aby fasolka się z nim połączyła. Należy pilnować, by nie przypalić masła, ma się tylko stopić.
  7. Następnie wrzucamy do fasolki pokrojone jajka i pietruszkę.
  8. Solimy, pieprzymy i bardzo delikatnie mieszamy na patelni.
  9. Na koniec kropimy sokiem z cytryny.

Danie smakuje rewelacyjnie na ciepło, ale także na zimno w upalny dzień.

Wszystkiego pysznego!

Basia

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.