Domowe przepisy

Rozgrzewająca zupa czosnkowa – otwórz się na nowe smaki

Jesienne smaki już goszczą na naszych stołach. Oto jeden z nich.

zupa czosnkowa

Dodaj intensywną alternatywę, o rozgrzewającym działaniu do swojego jadłospisu.

Zupa czosnkowa jest daniem pysznym i zdrowym, bardzo  docenianym przez naszych południowych sąsiadów.  Pamiętajmy również o leczniczych właściwościach czosnku.

Ale najpierw poznajcie przepis na zupę czosnkową…

Składniki:

2 l wywaru rosołowego

10 ząbków czosnku

2 średnie cebule

2 łyżki oleju słonecznikowego zimnotłoczonego

80 ml śmietany 12%

2 łyżki koperku

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku wraz z olejem słonecznikowym zimnotłoczonym. Przecisnąć przez praskę wszystkie ząbki czosnku i dodać je do już lekko podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut na małym ogniu do momentu, aż czosnek zrobi się miękki.

Następnie zalać bulionem (koniecznie własnego wykonania, a nie z kostki!), dodać tymianek i gotować pod przykryciem około 25 minut. Kolejnym krokiem jest przyprawienie do smaku solą, pieprzem.

Zupa z czosnkiem

Proponuję odlać pół szklanki gorącej zupy i powoli dodawać śmietanę. Następnie można wymieszać z całością. W ten sposób unikniemy możliwości zwarzenia się śmietany.

Zupę można podawać z ryżem lub z grzankami chlebowymi pokrojonymi w kosteczkę. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Można też pod koniec gotowania dodać kieliszek czerwonego wina, jeśli ktoś lubi połączenie wina i czosnku. Ja osobiście uwielbiam to połączenie, ale tylko w zestawieniu z krewetkami.

Aromat unosi się po całej kuchni i zwiększa apetyt. Już tylko wystarczy zasiąść razem do stołu i delektować się smakami jesieni.

M. Leja

Zupa czosnkowa? Przepis w sam raz na zimne dni!

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.