Jesienne smaki już goszczą na naszych stołach. Oto jeden z nich.
Dodaj intensywną alternatywę, o rozgrzewającym działaniu do swojego jadłospisu.
Zupa czosnkowa jest daniem pysznym i zdrowym, bardzo docenianym przez naszych południowych sąsiadów. Pamiętajmy również o leczniczych właściwościach czosnku.
Ale najpierw poznajcie przepis na zupę czosnkową…
Składniki:
2 l wywaru rosołowego
10 ząbków czosnku
2 średnie cebule
2 łyżki oleju słonecznikowego zimnotłoczonego
80 ml śmietany 12%
2 łyżki koperku
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku wraz z olejem słonecznikowym zimnotłoczonym. Przecisnąć przez praskę wszystkie ząbki czosnku i dodać je do już lekko podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut na małym ogniu do momentu, aż czosnek zrobi się miękki.
Następnie zalać bulionem (koniecznie własnego wykonania, a nie z kostki!), dodać tymianek i gotować pod przykryciem około 25 minut. Kolejnym krokiem jest przyprawienie do smaku solą, pieprzem.
Proponuję odlać pół szklanki gorącej zupy i powoli dodawać śmietanę. Następnie można wymieszać z całością. W ten sposób unikniemy możliwości zwarzenia się śmietany.
Zupę można podawać z ryżem lub z grzankami chlebowymi pokrojonymi w kosteczkę. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Można też pod koniec gotowania dodać kieliszek czerwonego wina, jeśli ktoś lubi połączenie wina i czosnku. Ja osobiście uwielbiam to połączenie, ale tylko w zestawieniu z krewetkami.
Aromat unosi się po całej kuchni i zwiększa apetyt. Już tylko wystarczy zasiąść razem do stołu i delektować się smakami jesieni.
M. Leja
Zupa czosnkowa? Przepis w sam raz na zimne dni!
Zostaw komentarz