Jesteś otwarta na nowe smaki? Zaskocz swoich znajomych dyniową pokusą.
Potrzeba rodzi ideę. Jak tu przygotować coś smacznego dla przyjaciół, którzy przed chwilą zapowiedzieli się, że przyjdą w odwiedziny? W domu tylko podstawowe składniki i jesienna dekoracja na środku stołu… Dynia. Jej widok mnie zainspirował i postanowiłam zrobić dyniowy poczęstunek. Wszystko z jednej dyni. Wiecie juz jak smakuje dyniowa sałatka i zupa z dyni. Postanowiłam więc zadebiutować na koniec słodkim akcentem – korzennym ciastem z dynią.
Przepis na ciasto z dyni:
1 ½ szklanki mąki
¼ dużej startej dyni (ponad 50 dag)
¼ szklanki oleju roślinnego
3 jaja z wolnego wybiegu
1 szklanka cukru trzcinowego
4 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 dag orzechów laskowych
Szczypta soli
Ciasto dyniowe – przygotowanie:
Wydrąż środek dyni, oddziel pestki od miąższu. Obierz skórkę z dyni i całość zetrzyj na drobnej tarce (miąższ również). Dodaj 4 łyżki świeżo startego korzenia imbiru i wymieszaj. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną.
Jaja zmiksuj z cukrem trzcinowym na gęstą pianę i powoli dodawaj do miski z suchymi składnikami. Nie przejmuj się płynną konsystencją masy, podczas pieczenia zmieni się ona na prawidłową.
Całość połącz ze startą dynią i olejem. Na koniec wsyp pokrojone orzechy laskowe.
Dokładnie wymieszaj, przełóż na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
Zdrowe ciasto z dynią jest ciekawą alternatywą dla ciasta marchewkowego. Słodkie, mięciutkie, o lekko wyczuwalnym smaku owocowym, idealnie komponuje się z domowymi powidłami śliwkowymi lub z musem jabłkowym z cynamonem.
Polecam wszystkim łasuchom, którzy tak jak ja preferują wypieki z jak najmniejszą zawartością mąki.
Smacznego!
M Leja
Zostaw komentarz