Poznaj tradycyjną recepturę i sprawdź, jak pospolity chwast może wyleczyć z przeziębienia i kłopotów trawiennych.
Mniszek (tac. Taraxacum), to bylina z rodziny złożonych, zawierająca sok mleczny. Złocistożółte kwiaty mniszka osadzone są pojedynczo na bezlistnych łodygach, układają się w koszyczki okryte zewnętrznymi liśćmi.
Słoneczne kwiaty stanowią przyjemny wizualnie akcent na trawniku, jednak cieszą oczy tylko na początku. Szybko postępujące rozsiewanie rośliny i głębokie, bo dochodzące nawet do 2 metrów zakorzenienie, sprawia że mniszek staje się chwastem trudnym do usunięcia. Do tego, nawet stała eliminacja rośliny z ogródków nie daje gwarancji, ze chwast nie powróci, ponieważ jego owocostan, tzw. dmuchawiec, może być błyskawicznie przenoszony, nawet lekkim podmuchem wiatru z sąsiednich ogródków.
Udręka działkowców i ogrodników, ma jednak swoje drugie dno. Mało kto bowiem wie, że chwast ten jest jadalny i posiada właściwości lecznicze.
Wierze, że dzięki zdrowotnym właściwościom przedstawionego syropu z mniszka, roślina ta będzie miała okazję zrehabilitować się za agresywną ekspansję na ogródkach i działkach, nie raz wybawiając z problemów trawiennych i kłopotów z krążeniem krwi. Przyda się również w zwalczeniu przeziębienia, a zwłaszcza uporczywego kaszlu.
Składniki syropu z mniszka:
- 300 kwiatów mniszka
- 1 l wody
- 1 cytryna (tylko z owoców niepryskanych, dokładnie wymytych)
- 1 kg cukru
- skórka z pomarańczy (opcjonalnie, ale tylko owoców niepryskanych, dokładnie wymytych
Jak przygotować syrop z mniszka?
- Zebrać 300 kwiatów mniszka i zalać je 1 litrem zimnej wody (wcześniej przegotowanej).
- Garnek postawić na małym ogniu, gotować 20 min, a pod koniec gotowania dodać pokrojoną cytrynę ze skórką.
- Odcedzić i przecisnąć przez gazę.
- Odstawić na 24 godziny.
- Następnie dodać 1 kg cukru i gotować 1,5-2 godziny.
- Do smaku można dodać skórkę z pomarańczy.
Z podanej ilości uzyskasz 2 słoiczki syropu. Gorący syrop wlej do słoiczków i pasteryzuj.
Zalecane dawkowanie syropu z mniszka:
2-3 łyżeczki dziennie
Wbrew dotychczasowemu spojrzeniu na „mlecze”, otwórzmy się na dobroć płynącą z natury.
Na zdrowie!
K. Nowotarska
Źródła:
Przepis na syrop- przekazywany z pokolenia na pokolenie
Charakterystyka mniszka-
Encyklopedia popularna PWN, Warszawa 1982r.
UteE. Zimmer, Alfred Handel, Przewodnik do rozpoznawania roślin i zwierząt, Warszawa.
Zostaw komentarz