Domowe przepisy, Lubiane, Wyróżnione

Domowy mus jabłkowy – doskonały dodatek do ciast i deserów

Poznaj tajemnicę produktu o jasnym kolorze i pysznym smaku – doskonały przepis na mus jabłkowy.

Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów.

W szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje świeżych i zdrowych owoców. Jak go zrobić, by był pyszny, słodki, zdrowy i miał wspaniały, jasny kolor? Oto przepis na domowy mus jabłkowy.

Tajemnica udanego musu jabłkowego tkwi w dwóch rzeczach. Pierwsza to wysokiej jakości, naturalny produkt – jabłka tylko z polskiego sadu, niepryskane i niewoskowane. Druga to sposób wykonania, który kryje w sobie tajemnicę wspaniałego, jasnego koloru musu.

Mus jabłkowy

Składniki na mus jabłkowy:

  • Jabłka – różne rodzaje (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde) w takiej ilości, jaką dasz radę przerobić.
  • Trochę wody

Mus jabłkowy- przepis

Jabłka na mus
1. Przygotuj garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z ok. 2 kg jabłek, to wystarczy średni rozmiar garnka. Polecam garnki emaliowane.

2. Wlej na spód garnka trochę wody. Tak, aby przykryło spód na ok 1,5 cm.

3. Postaw garnek na najmniejszy ogień i doprowadź wodę do wrzenia.

4. W międzyczasie umyj jabłka.

A oto tajemnica wspaniałego musu:

5. Na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody. Natychmiast po wrzuceniu przykrywaj garnek przykrywką, pozwalając aby jabłka się dusiły. Następnie kolejne i kolejne jabłko w ten sam sposób. Pamiętaj, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką.

6. Po obraniu wszystkich jabłek, mieszając co jakiś czas, na wolnym ogniu gotujemy mus jeszcze ok. 5- 10 min. Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, nakładamy gorący mus i zakręcamy nakrętki. Słoiczki stawiamy do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.

Twoja szarlotka będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli do musu dodasz jabłka w kawałkach

Do musu można użyć mieszanki jabłek, co polecam zrobić. Nadaje mu to bardzo ciekawą konsystencję. Część jabłek jest  rozgotowana, tworząc jednolitą część musu, a część pozostaje w kawałeczkach.

Jest to szczególnie pożądane przy pieczeniu placków z jabłkami i szarlotek. Mus jabłkowy to doskonały dodatek do wielu pysznych dań, ale i znakomity deser sam w sobie, np. mus jabłkowy dla niemowląt.

Ten przepis jest autorski i naprawdę świetny. Mus jest pyszny, nie zawiera żadnego sztucznego cukru, tylko fruktozę z owoców jabłek i ma piękny, jasny kolor. Jabłka po prostu nie zdążą ściemnieć, gdyż na bieżąco są obierane i wrzucane do wrzącego musu.

Może ktoś się zastanawia, jak taki mus może utrzymać się w słoikach bez dodatku cukru. Powiem szczerze, że ja przetwory owocowe robię bez cukru, pamiętając tylko by zamknąć je do słoików, jak są gorące i trzymają się bardzo dobrze cały sezon i dłużej. Naprawdę nie warto psuć natury i dosładzać  pysznych owocowych i zdrowych przetworów przetworzonym cukrem.

Barbara

Mus z jabłek to doskonała baza do wielu ciast. Zobacz jak przygotowac pyszną szarlotkę.

O autorze

Powiązane artykuły

11 komentarzy

  • Justyna 9 kwietnia 2018 o 17:52

    Czy długo można przechowywać taki mus? I w jakich warunkach? Bo nie mam piwnicy i jedyną opcją są szafki lub lodówka.

    Odpowiedz
  • tarnina 9 kwietnia 2018 o 17:52

    Wspaniały przepis,ja dodałam troszkę cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i cynamonu,na razie trzyma się bez pasteryzacji.

    Odpowiedz
  • x 9 kwietnia 2018 o 17:53

    a ja imbiru i cynamonu

    Odpowiedz
  • adaś 9 kwietnia 2018 o 17:54

    a ja kocham proporcję 1kg cukru na 1kg musu =pyszne+rewelacyjne+fantastyczno-przyrodnicze też-))))

    Odpowiedz
  • akne 9 kwietnia 2018 o 17:54

    Mus cudnie wygląda i jeszcze cudniej smakuje. Ja dodałam do jednej partii słoików cukier waniliowy. Syn zachwycony. Zastanawiam się jednak nad pasteryzowaniem. Chciałabym by jak najdłużej wytrzymały w piwnicy. Proszę o radę czy pasteryzować.

    Odpowiedz
    • Barbara 18 czerwca 2018 o 04:56

      Można zapasteryzować. Jak najbardziej.

      Odpowiedz
  • kala 9 kwietnia 2018 o 17:55

    Rewelacja – i o to chodzi, żeby było bez sacharozy, naturalne i pyszne!!!

    Odpowiedz
  • austia 9 kwietnia 2018 o 17:55

    pycha 🙂 ja dodalam jeszcze troche cynamonu 🙂

    Odpowiedz
  • Immi 19 września 2018 o 14:49

    Jak dla mnie to jest średnie. Jak dodawać do gotowych już jabłek kolejne itd. Mam jabłka że swojego ogrodu, gotują się szybko… Niestety dla moich jabłek ten sposób nie pasuje, ponieważ od rozpoczęcia gotowania do końca, połowa jabłek będzie twarda i surowa.

    Odpowiedz
    • Barbara 4 grudnia 2018 o 16:39

      Witam, jabłka nie będą surowe. Bez obaw. To jest przepis na mus, zatem można po dodaniu wszystkich jabłek pogotować je tyle, by miały oczekiwaną przez nas miękkość.

      Odpowiedz
  • Aga 17 września 2019 o 00:41

    Witam, jak długo wytrzyma w ten sposób zrobiony mus, bez pasteryzowana ? Dziękuje i pozdrawiam

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.