Domowe przepisy, Lubiane, Wyróżnione

Domowy mus jabłkowy – doskonały dodatek do ciast i deserów

Poznaj tajemnicę produktu o jasnym kolorze i pysznym smaku – doskonały przepis na mus jabłkowy.

Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów.

W szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje świeżych i zdrowych owoców. Jak go zrobić, by był pyszny, słodki, zdrowy i miał wspaniały, jasny kolor? Oto przepis na domowy mus jabłkowy.

Tajemnica udanego musu jabłkowego tkwi w dwóch rzeczach. Pierwsza to wysokiej jakości, naturalny produkt – jabłka tylko z polskiego sadu, niepryskane i niewoskowane. Druga to sposób wykonania, który kryje w sobie tajemnicę wspaniałego, jasnego koloru musu.

Mus jabłkowy

Składniki na mus jabłkowy:

  • Jabłka – różne rodzaje (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde) w takiej ilości, jaką dasz radę przerobić.
  • Trochę wody

Mus jabłkowy- przepis

Jabłka na mus
1. Przygotuj garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z ok. 2 kg jabłek, to wystarczy średni rozmiar garnka. Polecam garnki emaliowane.

2. Wlej na spód garnka trochę wody. Tak, aby przykryło spód na ok 1,5 cm.

3. Postaw garnek na najmniejszy ogień i doprowadź wodę do wrzenia.

4. W międzyczasie umyj jabłka.

A oto tajemnica wspaniałego musu:

5. Na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody. Natychmiast po wrzuceniu przykrywaj garnek przykrywką, pozwalając aby jabłka się dusiły. Następnie kolejne i kolejne jabłko w ten sam sposób. Pamiętaj, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką.

6. Po obraniu wszystkich jabłek, mieszając co jakiś czas, na wolnym ogniu gotujemy mus jeszcze ok. 5- 10 min. Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, nakładamy gorący mus i zakręcamy nakrętki. Słoiczki stawiamy do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.

Twoja szarlotka będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli do musu dodasz jabłka w kawałkach

Do musu można użyć mieszanki jabłek, co polecam zrobić. Nadaje mu to bardzo ciekawą konsystencję. Część jabłek jest  rozgotowana, tworząc jednolitą część musu, a część pozostaje w kawałeczkach.

Jest to szczególnie pożądane przy pieczeniu placków z jabłkami i szarlotek. Mus jabłkowy to doskonały dodatek do wielu pysznych dań, ale i znakomity deser sam w sobie, np. mus jabłkowy dla niemowląt.

Ten przepis jest autorski i naprawdę świetny. Mus jest pyszny, nie zawiera żadnego sztucznego cukru, tylko fruktozę z owoców jabłek i ma piękny, jasny kolor. Jabłka po prostu nie zdążą ściemnieć, gdyż na bieżąco są obierane i wrzucane do wrzącego musu.

Może ktoś się zastanawia, jak taki mus może utrzymać się w słoikach bez dodatku cukru. Powiem szczerze, że ja przetwory owocowe robię bez cukru, pamiętając tylko by zamknąć je do słoików, jak są gorące i trzymają się bardzo dobrze cały sezon i dłużej. Naprawdę nie warto psuć natury i dosładzać  pysznych owocowych i zdrowych przetworów przetworzonym cukrem.

Barbara

Mus z jabłek to doskonała baza do wielu ciast. Zobacz jak przygotowac pyszną szarlotkę.

O autorze

Powiązane artykuły

8 komentarzy

  • Justyna 9 kwietnia 2018 o 17:52

    Czy długo można przechowywać taki mus? I w jakich warunkach? Bo nie mam piwnicy i jedyną opcją są szafki lub lodówka.

    Odpowiedz
  • tarnina 9 kwietnia 2018 o 17:52

    Wspaniały przepis,ja dodałam troszkę cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i cynamonu,na razie trzyma się bez pasteryzacji.

    Odpowiedz
  • x 9 kwietnia 2018 o 17:53

    a ja imbiru i cynamonu

    Odpowiedz
  • adaś 9 kwietnia 2018 o 17:54

    a ja kocham proporcję 1kg cukru na 1kg musu =pyszne+rewelacyjne+fantastyczno-przyrodnicze też-))))

    Odpowiedz
  • akne 9 kwietnia 2018 o 17:54

    Mus cudnie wygląda i jeszcze cudniej smakuje. Ja dodałam do jednej partii słoików cukier waniliowy. Syn zachwycony. Zastanawiam się jednak nad pasteryzowaniem. Chciałabym by jak najdłużej wytrzymały w piwnicy. Proszę o radę czy pasteryzować.

    Odpowiedz
    • Barbara 18 czerwca 2018 o 04:56

      Można zapasteryzować. Jak najbardziej.

      Odpowiedz
  • kala 9 kwietnia 2018 o 17:55

    Rewelacja – i o to chodzi, żeby było bez sacharozy, naturalne i pyszne!!!

    Odpowiedz
  • austia 9 kwietnia 2018 o 17:55

    pycha 🙂 ja dodalam jeszcze troche cynamonu 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.