Domowe przepisy

Zupa kokosowa z ciecierzycąa

Przepis na zupę kokosową- doskonały smak i źródło witamin substancji odżywczych. Wypróbuj niecodzienny przepis na wyjątkowe danie.

Jakiś czas temu zachęcaliśmy, by w Waszej kuchni (i łazience) zagościł olej kokosowy. Nie mniej wartościowe w cenne składniki odżywcze, a przy tym baaaardzo smaczne jest kokosowe mleczko. Ten słodki eliksir jest bogaty w aminokwasy i witaminę C. Stanowi także źródło dobrej jakości tłuszczu, łatwo przyswajalnego białka, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Oto inspiracja, by mleczko kokosowe wykorzystać do zabielania zupy, np. kremu z cieciorki (ciecierzycy). Taka zupa jest bardzo pożywna, pozwoli szybko zaspokoić głód i doda  energii.

Najprościej będzie zabielić ją mleczkiem kupnym (w postaci proszku czy gęstego płynu). Jeśli jednak zdecydujemy się, by kokosowy specyfik zrobić samemu, miksując wydrążony z łupiny miąższ kokosa z wodą kokosową, nasza zupa tym bardziej postawi nas na nogi. Woda kokosowa działa bowiem jak napój izotoniczny – nawadnia organizm i uzupełnia niedobory elektrolitów spowodowane wzmożonym wysiłkiem fizycznym. Dzięki temu pomaga  organizmowi szybciej się zregenerować i nabrać sił przed kolejnymi wyzwaniami.

Składki (na 4 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub słoik kupnej)
  • 1 duża marchew (lub 2 małe)
  • korzeń i natka pietruszki
  • ¼ pora
  • kawałeczek selera
  • 2 liście laurowe
  • odrobina kminku
  • do smaku: sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli
  • olej kokosowy lub oliwa do smażenia
  • szklanka mleczka kokosowego
  • ewentualnie szczypta wiórków kokosowych

Wykonanie:

Cebulę i czosnek siekamy, a warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na niewielkim ogniu cebulkę z czosnkiem. Dodajemy warzywa i dusimy z przyprawami przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy wodę i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze około 20 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liście laurowe i dodajemy półtora kubka cieciorki. Po lekkim przestudzeniu zupę miksujemy. Na koniec do gotowego kremu dajemy resztę cieciorki i mleczko kokosowe. Mieszamy i dekorujemy natką pietruszki. Bezpośrednio do talerzy można dodać odrobinę kokosowych wiórków. Do dzieła!

K. Głowacka

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.