Przepis na zupę kokosową- doskonały smak i źródło witamin substancji odżywczych. Wypróbuj niecodzienny przepis na wyjątkowe danie.
Jakiś czas temu zachęcaliśmy, by w Waszej kuchni (i łazience) zagościł olej kokosowy. Nie mniej wartościowe w cenne składniki odżywcze, a przy tym baaaardzo smaczne jest kokosowe mleczko. Ten słodki eliksir jest bogaty w aminokwasy i witaminę C. Stanowi także źródło dobrej jakości tłuszczu, łatwo przyswajalnego białka, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Oto inspiracja, by mleczko kokosowe wykorzystać do zabielania zupy, np. kremu z cieciorki (ciecierzycy). Taka zupa jest bardzo pożywna, pozwoli szybko zaspokoić głód i doda energii.
Najprościej będzie zabielić ją mleczkiem kupnym (w postaci proszku czy gęstego płynu). Jeśli jednak zdecydujemy się, by kokosowy specyfik zrobić samemu, miksując wydrążony z łupiny miąższ kokosa z wodą kokosową, nasza zupa tym bardziej postawi nas na nogi. Woda kokosowa działa bowiem jak napój izotoniczny – nawadnia organizm i uzupełnia niedobory elektrolitów spowodowane wzmożonym wysiłkiem fizycznym. Dzięki temu pomaga organizmowi szybciej się zregenerować i nabrać sił przed kolejnymi wyzwaniami.
Składki (na 4 porcje):
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub słoik kupnej)
- 1 duża marchew (lub 2 małe)
- korzeń i natka pietruszki
- ¼ pora
- kawałeczek selera
- 2 liście laurowe
- odrobina kminku
- do smaku: sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cebuli
- olej kokosowy lub oliwa do smażenia
- szklanka mleczka kokosowego
- ewentualnie szczypta wiórków kokosowych
Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy, a warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na niewielkim ogniu cebulkę z czosnkiem. Dodajemy warzywa i dusimy z przyprawami przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy wodę i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze około 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liście laurowe i dodajemy półtora kubka cieciorki. Po lekkim przestudzeniu zupę miksujemy. Na koniec do gotowego kremu dajemy resztę cieciorki i mleczko kokosowe. Mieszamy i dekorujemy natką pietruszki. Bezpośrednio do talerzy można dodać odrobinę kokosowych wiórków. Do dzieła!
K. Głowacka
Zostaw komentarz