Sprawdzony przepis na słodkie danie bez cukru.
Nasz autorski przepis na wspaniałe danie dla dużych i małych. Czyli pieczony ryż z jabłkami, cynamonem i odrobinką miodu. W szczególności jest to coś pysznego dla dzieci, które jak raz spróbują, to będą chciały duuużą dokładkę. A nie ma w nim w ogóle cukru!
Składniki:
- 1 litr mleka tłustego (min. 3,2%)
- 200 g ryżu (kleisty, np. do risotto)
- 200 g musu jabłkowego (zobacz przepis na mus)
- 3 jabłka średniej wielkości (może być jedno kwaśne i dwa słodkie)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka prawdziwego masła
- cynamon mielony
Jak przygotować pieczony ryż z jabłkami?
1. Opłucz na sitku ryż i wrzuć go do garnka. Zalej litrem mleka i postaw na kuchence.
2. Jak zacznie się mleko gotować, zmniejsz na minimum palnik i gotuj tak długo, aż ryż wchłonie całe mleko. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
3. Jeżeli używasz gotowego musu z jabłek, który przygotowany został w letnim sezonie według naszego przepisu, to masz już mus gotowy. Jeżeli jednak nie, to się nie martw. Weź po prostu kilka jabłek, tak ok. 4-5 sztuk i zrób mus według naszych wskazówek.
Sprawdź przepis na mus jabłkowy.
4. Na patelni, na małym ogniu, rozpuść miód i masło. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w ćwiartki jabłka. Koniecznie zostaw na jabłkach skórkę. Smaż, mieszając cały czas, ok. 5 minut.
5. Jak ryż będzie już ugotowany i wchłonie mleko, przełóż połowę do żaroodpornego naczynia. Następnie na ryż wyłóż łyżkę miodu i na to mus jabłkowy. Posyp mus cynamonem.
6. Na warstwę musu wyłóż pozostałą część ryżu. A na sam koniec wyłóż jabłka podsmażone z miodem i masłem. Oprósz cynamonem.
7. Ryż zapiekaj w piekarniku od spodu i od góry w temperaturze ok. 160 stopni aż się zarumienią jabłka. Tak ok. 25 minut.
Ryż zapiekany z jabłkami jest fantastycznym daniem na obiad, ale także na podwieczorek. Smakuje zarówno świeżo wyciągnięty z piekarnika, na gorąco, jak i na zimno, wyjęty z lodówki.
Barbara
Zostaw komentarz