Czy słyszałeś kiedykolwiek o tajemniczo brzmiącej berberynie i jej zbawiennym wpływie na ludzki organizm? Wydawać by się mogło, że to rzadko spotykany okaz roślinny, ale jak się okazuje to jeden z najbardziej efektywnych alkaloidów roślinnych stanowiący naturalny środek zastępczy za wiele farmakologicznych medykamentów. Na co wpływa i co konkretnie może poprawić w naszym zdrowiu? Więcej na ten temat poniżej.
Szeroki wachlarz właściwości
Tytułowa berberyna jest obecnie coraz powszechniej występującym suplementem diety w postaci kapsułkowej tak jak proponuje to chociażby znana marka Swanson. Wystarczy regularne zażywanie jednej tabletki certyfikowanego preparatu, by wedle zaleceń specjalisty po stosunkowo niedługim czasie dostrzec wyraźne usprawnienie pracy wielu organów wewnętrznych. Berberyna w szczególności zdobyła uznanie specjalistów medycznych z tego względu, że w jej owocach, korzeniach i liściach znajduje się mnóstwo cennych składników takich jak witaminy C, P oraz E oraz minerały, pektyny i karotenoidy. Już stulecia temu z naparów z suszu berberyny walczono z chorobami wątroby, dolegliwościami dróg żółciowych oraz grypą. Obecnie nadal popularne jest tworzenie domowych przetworów z owocami berberyny, w tym dżemów oraz syropów, nalewek i soków. W nich znajduje się multum aktywnych składników o właściwościach odżywczych.
Rozległy wpływ na organizm
Dzięki wszystkim wyżej wspomnianym substancjom zawartym w berberynie, omawiany suplement – czy to w formie suplementu od Swanson, czy też jako susz, znakomicie radzi sobie z wielorakimi dolegliwościami zdrowotnymi. Idealnie normuje poziom cukru we krwi, przyczyniając się do jego szybkiego spadku. Obniża tak zwany zły cholesterol i tworzy tarczę ochronną broniącą przed rozwojem cukrzycy. Wyciąg z owoców berberysu z którego tworzone są suplementy berberynowe wspomagają glikolizę, a więc proces rozpadania się cukru w komórkach. W konsekwencji tego organizm nie potrzebuje aż takich porcji cukru. Co więcej, berberyna rewelacyjnie radzi sobie z rozkładem węglowodanów w jelitach. Jest skuteczna w zmaganiach z niszczącymi florę bakteriami zalegającymi w naszym układzie pokarmowym. Ze względu na swoje działanie o charakterze przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym niweluje szkodliwe wolne rodniki oraz uniemożliwia powstawanie chorób typu miażdżyca. Przyspiesza przemianę materii, więc ułatwia sprawne spalanie tkanki tłuszczowej, wyraźnie redukując przy tym ogólną masę ciała.
Domowy napój na wzmocnienie i podniesienie odporności – HIT sezonu 2019/2020
Sprawdź, na czym zyskasz przy suplementacji z udziałem kurkuminy
Zostaw komentarz