Domowe przepisy, Mamy Dzieci, Zdrowie

Domowy napój na wzmocnienie i podniesienie odporności – HIT sezonu 2019/2020

Przebój sezonu „infekcyjnego” 2019/2020. Rewelacyjne stawia na nogi podczas walki z chorobą, bólem gardła, katarem, ale też wzmacnia odporność. Odpowiedni dla dzieci i dorosłych.

Dzielę się dzisiaj super przepisem na napój, który wspiera i wzmacnia organizm.

To moje odkrycie sezonu 2019/2020.

Jak to bywa w życiu, trafiłam na niego wtedy, gdy najbardziej potrzebowałam. Podczas infekcji wirusowej.

Jednak po wprowadzeniu go do codziennego menu dla całej rodziny okazało się, że to po prostu HIT!

Dzieci bardzo go lubią jako herbatkę, tak samo dorośli. Odporność poszła do góry, stany zapalne w organiźmie stopniowo ustępują. To zasługa składników napoju, w tym między innymi imbiru i kurkumy.

Foto: Barbara4Mama

Przedstawiam napój w dwóch wersjach. Delikatniejszej i łagodniejszej do codziennego stosowania jako herbatki dla całej rodziny. Taką parzę każdego dnia w sezonie jesienno-zimowym.

Druga wersja jest bardzo mocna i intensywna. Podajemy ją w przeziębieniach, infekcjach wirusowych i bakteryjnych dla przyspieszenia wyzdrowienia oraz postawienia na nogi.

Jak zatem przyrządzić taki NAPÓJ PROZDROWOTNY do codziennego picia?

Wersja delikatniejsza napoju

Składniki na czajnik ok 1 litr:

  • garść suszonego kwiatu bzu
  • 10 g kurkumy (korzeń świeży) lub pół łyżeczki suszonej kurkumy
  • ok. 1-2 cm imbiru świeżego lub pół łyżeczki suszonego
  • 4-5 goździków
  • kawałek laski cynamonu cejlońskiego

Po wrzuceniu do czajnika składników zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na ok 10-15 min.

Następnie można dosłodzić prawdziwym miodem. W szczególności dla dzieci. Popijać od rana do wieczora. Świetnie nadaje się w jesienno-zimowe dni do bidonu do szkoły lub na zajęcia popołudniami. Rozgrzeje organizm i utrzyma go w równowadze oraz zdrowiu.

Jak zrobić NAPÓJ WZMACNIAJĄCY I LECZNICZY?

Wersja mocniejsza napoju

Składniki na ok. 1 l. napoju

Sposób przygotowania: Zagotować w garnku ok. 1 l wody. Wrzucić na wrzątek mieszankę ziołowo-korzenną. Na małym palniku pod przykryciem gotować ok. 15 min. Można dosłodzić miodem do smaku, chociaż dla dorosłych polecam bez. Następnie popijać intensywny w smaku napój, tak by rozgrzać organizm i doprowadzić do zdrowia.

Co jeżeli brakuje nam jakiegoś składnika?

To jest bardzo elastyczny przepis. Najważniejszą bazę stanowi kurkuma oraz cynamon, patrząc na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jeżeli brakuje któregoś ze składników, to po prostu robimy bez tego składnika i już. Polecam natomiast dbać o ten skład, gdyż wszystkie składniki pełnią w tym napoju swoją niepowtarzalną i bardzo ważną funkcję.

Jestem bardzo ciekawa jak sprawdzi się ten przepis w Waszych rodzinach i domach.

 

Życząc zdrowia!

 

Barbara 4xMama

Herbata z kwiatów czarnego bzu – wzmacnia i leczy infekcje

Pasta dr Budwig – skuteczna walka z nowotworem

 

 

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.