Domowe przepisy

Ciasto keksowe z kaszą jaglaną

Zdrowe ciasto bez glutenu.

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz – nie zawiera glutenu, charakteryzuje ją wyjątkowo korzystny dla zdrowia stosunek wielonasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych (2:1), dzięki czemu obniża poziom cholesterolu, zawiera dużo minerałów i witamin z grupy B.

Idealny składnik na… ciasto!

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 100 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu lub suszonego korzenia lukrecji (w wersji przeznaczonej dla wegan)
  • 2 i ½ szklanki wody
  • 100 g bakalii – rodzynki, suszone morele lub śliwki – według gustu
  • 1 jajko lub 1 banan

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę w wodzie z miodem lub w wywarze z korzenia lukrecji (suszony korzeń gotujemy ok. 15 minut w wodzie, którą następnie przecedzamy).

Dodajemy orzechy, płatki owsiane, rodzynki.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dodajemy jajko, które w wersji wegańskiej można zastąpić uduszonym za pomocą widelca na purée bananem.

Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatamy.

Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: http://www.wygodnadieta.pl/

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.