Domowe przepisy

Tortille z bakłażanem

Zdrowy, wegetariański fast-food do przygotowania w domu.

Zdrowy, wegetariański, inspirowany kuchnią bliskowschodnią fast-food może opierać się na wykorzystaniu pysznych plastrów bakłażana. W sezonie letnim najlepiej użyć wersji grillowanej, zimą warzywo usmażymy na patelni. Smaku nie zapomnimy nigdy.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • ½ kalafiora
  • 2 pomidory
  • 300 g frytek lub pieczonych ziemniaków
  • Sałata
  • Sól, pieprz, pieprz cayenne
  • Jogurt naturalny lub wegański
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Placki tortilli

Przygotowanie:

Na min. pół godziny przed smażeniem kroimy bakłażana w plastry, dokładnie solimy z każdej strony i pozostawiamy w dużym naczyniu, żeby wyciekł gorzki sok. Jeżeli wycieknie tylko odrobina – niczym się nie martwimy, bo młode warzywa są z reguły słodkie. Przemywamy plastry, suszymy ręcznikiem papierowym, prószymy mąką i smażymy na wolnym ogniu na oliwie z oliwek (koniecznie na oliwie, olej słonecznikowy lub rzepakowy zupełnie inaczej pachnie).

Do placków tortilli wkładamy sałatę, kilka kawałków gotowanego kalafiora, plaster bakłażana, kilka frytek lub pieczonych ziemniaków (po co? Spróbujcie i przekonajcie się sami!), plasterek pomidora.

Dodajemy sos – jogurt naturalny lub sojowy zmiksowany z ząbkiem czosnku i kilkoma listkami pietruszki. Tortille zwijamy w koperty lub rollsy, dobrze jest zawinąć je w folię aluminiową lub papier, żeby sos nie wyciekał.

Życzymy smacznego!

Tanja Sznuk

www.wygodnadieta.pl

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.