Domowe przepisy

Walentynkowy deser gruszkowy

rozkosz dla podniebienia i ciała

Trudno o lepszą propozycję deseru na Walentynki niż zapiekane, pachnące owoce w słodkiej polewie. Wykonanie tych delicji jest bardzo proste, a efekt murowany – poziom endorfin wzrasta na sam widok talerza z pysznymi gruszkami.

Składniki:

  • 6-8 dużych, twardych gruszek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon

1. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne.

2. Obsypujemy śmiało cukrem i cynamonem, a następnie zapiekamy w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę przez ok. 20-30 minut, aż miąższ zmięknie, a jego powierzchnia lekko się przyrumieni.

Gruszki można podawać na ciepło lub na zimno, koniecznie jednak z czekoladową polewą.

Polewa:

Wystarczy stopić w garnuszku tabliczkę dobrej czekolady z odrobiną mleka (krowiego lub sojowego) i polać gruszki.

Smacznego!

Weronika Holeniewska

www.wygodnadieta.pl

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.