rozkosz dla podniebienia i ciała
Trudno o lepszą propozycję deseru na Walentynki niż zapiekane, pachnące owoce w słodkiej polewie. Wykonanie tych delicji jest bardzo proste, a efekt murowany – poziom endorfin wzrasta na sam widok talerza z pysznymi gruszkami.
Składniki:
- 6-8 dużych, twardych gruszek
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki cukru
- cynamon
1. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne.
2. Obsypujemy śmiało cukrem i cynamonem, a następnie zapiekamy w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę przez ok. 20-30 minut, aż miąższ zmięknie, a jego powierzchnia lekko się przyrumieni.
Gruszki można podawać na ciepło lub na zimno, koniecznie jednak z czekoladową polewą.
Polewa:
Wystarczy stopić w garnuszku tabliczkę dobrej czekolady z odrobiną mleka (krowiego lub sojowego) i polać gruszki.
Smacznego!
Weronika Holeniewska
Zostaw komentarz