Jedna literka, a tyle zmienia. A Ty jakiego cukru używasz?
Czy wyobrażacie sobie, aby przestały istnieć lody o smaku waniliowym lub świąteczne wypieki bez dodatku cukru waniliowego.
My nie, ale czy składnik pysznych deserów lodowych i ciast to na pewno cukier waniliowy?
Prawdziwy cukier waniliowy przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Jego tańszym zamiennikiem jest cukier wanilinowy, o nieco uboższym aromacie zawierający zamiast prawdziwej wanilii, wanilinę albo etylowanilinę.
Zajrzyjcie na opakowanie w kuchni. Co na nim pisze? Cukier waniliowy czy wanilinowy?
Jedna literka różnicy, a tyle zmienia…
Skąd się bierze wanilia?
Wanilia to roślina jednoliścienna z rodziny storczykowatych, rosnąca w strefach tropikalnych. Owoce wanilii płaskolistnej są źródłem przyprawy zwanej laskami wanilii. Największymi producentami wanilii są Indonezja, Madagaskar, Meksyk. Strąki wanilii zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości i poddawane fermentacji oraz suszeniu, w wyniku czego przybierają ciemnobrązową barwę. W ten sposób powstają tzw. laski wanilii . Cukier z dodatkiem wanilii powinien zawierać przynajmniej 27% prawdziwej wanilii.
Dlaczego cukier wanilinowy?
Cukier wanilinowy otrzymuje się z waniliny lub etylowaniliny. Wanilina (czyli aldehyd 4-hydroksy,3-metoksy benzoesowy, C8H8O3) jest jednym ze składników aromatycznych wanilii. Istniej jednak bardzo duże prawdopodobieństwo, że w zakupionym w sklepie cukrze wanilinowym nie znajdziemy prawdziwie naturalnej waniliny uzyskanej
z laski wanilii, lecz wanilinę syntetyczną. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się bowiem, że koszt uzyskania 1 kilograma naturalnej waniliny to około 4000 dolarów, a syntetycznej to zaledwie 12-15 dolarów. Z kolei etylowanilina to syntetyczna substancja aromatyczna o aromacie nawet 3-krotnie silniejszym od waniliny.
Dlaczego częściej sięgamy po proszek z podwójnym N (waNiliNowy)?
Odpowiedz nasuwa się sama:
cukier wanilinowy |
cukier z prawdziwą wanilią: |
wanilia w laskach: |
cena 0,69 zł |
3,19 zł |
9,99 zł. |
Niższy koszt finansowy produktu to jednak nie wszystko.
My, jak zwykle, pytamy: a jaki koszt ponosi nasze zdrowie?
Dodawana zarówno do produktów spożywczych, jak i kosmetyków wanilina może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Nic więc dziwnego, że wanilina znajduje się w rejestrze NIH (National Institutes of Health- Międzynarodowy Instytut Zdrowia) niebezpiecznych związków chemicznych.
Jeśli kogoś jeszcze nie przekonaliśmy do wysokiej ceny jaką trzeba zapłacić za spożywanie tanich substytutów cukru waniliowego, można warto dodać, że w 2006 roku grupa japońskich badaczy opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wyjątkowo nie apetyczna produkcja, prawda?
Jeśli chcecie dodawać do deserów prawdziwie waniliowy cukier i zajadać się ulubionymi wypiekami, nie martwiąc się o to skąd pochodzi zawarty w nich waniliowy smak, przyrządźcie cukier waniliowy samodzielnie.
Zobacz, jak samodzielnie zrobić cukier waniliowy.
Agnieszka L.
Źródła:
http://www.e-biotechnologia.pl/
Zostaw komentarz