Odżywianie i dieta

Cukier waniliowy czy waniliNowy?

Jedna literka, a tyle zmienia. A Ty jakiego cukru używasz?

Czy wyobrażacie sobie, aby przestały istnieć lody o smaku waniliowym lub świąteczne wypieki bez dodatku cukru waniliowego.

My nie,  ale czy składnik pysznych deserów lodowych i ciast to na pewno  cukier waniliowy?

Prawdziwy cukier waniliowy przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Jego tańszym zamiennikiem jest cukier wanilinowy, o nieco uboższym aromacie zawierający zamiast prawdziwej wanilii, wanilinę albo etylowanilinę.

Zajrzyjcie na opakowanie w kuchni. Co na nim pisze? Cukier waniliowy czy wanilinowy?

 

Jedna literka różnicy, a  tyle zmienia…

Skąd się bierze wanilia?

Wanilia to roślina jednoliścienna z rodziny storczykowatych, rosnąca w strefach tropikalnych. Owoce wanilii płaskolistnej są źródłem przyprawy zwanej laskami wanilii. Największymi producentami wanilii są Indonezja, Madagaskar, Meksyk. Strąki wanilii zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości i poddawane fermentacji oraz suszeniu, w wyniku czego przybierają ciemnobrązową barwę. W ten sposób powstają tzw. laski wanilii . Cukier z dodatkiem wanilii powinien zawierać przynajmniej 27% prawdziwej wanilii.

Dlaczego cukier wanilinowy?

Cukier wanilinowy otrzymuje się z waniliny lub etylowaniliny. Wanilina (czyli aldehyd 4-hydroksy,3-metoksy benzoesowy, C8H8O3) jest jednym ze składników aromatycznych wanilii.  Istniej jednak bardzo duże prawdopodobieństwo, że w zakupionym w sklepie cukrze wanilinowym  nie znajdziemy prawdziwie  naturalnej waniliny uzyskanej
z laski wanilii, lecz wanilinę syntetyczną. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się bowiem, że koszt uzyskania 1 kilograma naturalnej waniliny to około 4000 dolarów, a syntetycznej to zaledwie 12-15 dolarów.  Z kolei etylowanilina to syntetyczna substancja aromatyczna o aromacie nawet 3-krotnie silniejszym od waniliny.

     

Dlaczego częściej sięgamy po proszek z podwójnym N (waNiliNowy)?

Odpowiedz nasuwa się sama:

cukier wanilinowy

cukier z prawdziwą wanilią:

wanilia w laskach:

cena 0,69 zł

3,19 zł

9,99 zł.

Niższy koszt finansowy produktu to jednak nie wszystko.

My, jak zwykle, pytamy: a jaki koszt ponosi nasze zdrowie?

Dodawana zarówno do produktów spożywczych, jak i kosmetyków wanilina może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Nic więc dziwnego, że wanilina znajduje się w rejestrze NIH  (National Institutes of Health- Międzynarodowy Instytut Zdrowia) niebezpiecznych związków chemicznych.

Jeśli kogoś jeszcze nie przekonaliśmy do wysokiej ceny jaką trzeba zapłacić za spożywanie tanich substytutów cukru waniliowego, można warto dodać, że w 2006 roku grupa japońskich badaczy opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wyjątkowo nie apetyczna produkcja, prawda?

Mam na to jednak rozwiązanie.

Jeśli chcecie dodawać do deserów prawdziwie waniliowy cukier i zajadać się ulubionymi wypiekami, nie martwiąc się o to skąd pochodzi zawarty w nich waniliowy smak, przyrządźcie cukier waniliowy samodzielnie.

Zobacz, jak samodzielnie zrobić cukier waniliowy.

Agnieszka L.

 Źródła:

http://www.e-biotechnologia.pl/

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.