Ranking zdrowych zamienników cukru. Wybierz najlepszy dla siebie.
W artykule „Słodkie życie bez cukru” wskazaliśmy kilka bardzo ważnych powodów, dlaczego należy zrezygnować z cukru rafinowanego. Nie oznacza to jednak, że konieczna jest również rezygnacja z tego, co słodkie i pyszne (choć oczywiście zdrowy rozsądek jest wskazany). Specjalnie dla Was, wzięliśmy pod lupę kilka alternatyw cukru. Oto one.
Zamienniki cukru
1. Miód
Jedną z najczęściej spotykanych w naszych domach alternatywą cukru jest miód. Zawiera on cukry proste, poprawiające odporność, glutaminę oraz szereg witamin z grupy C, B i K.
Niestety, miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni, więc nie polecamy go do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem. Chociaż należy podkreślić, że nawet miód dodany do ciepłego napoju, nie traci jednej ze swoich cennych cech, a mianowicie bardzo rozgrzewa organizm, dodając mu energii. Miód jest dosyć wysokokaloryczny (100 g to ponad 300 kcal).
Cukier brzozowy- ksylitol
Co to jest Ksylitol? Nie każdy jeszcze zna ten ciekawy zamiennik cukru.
Odporny na wysokie temperatury, nazywany jest również cukrem brzozowym, ponieważ najczęściej pozyskiwany jest z drzewa brzozy, ale można go również znaleźć w jagodach, malinach, grzybach, niektórych warzywach, a nawet w kolbach kukurydzy. Ksylitol to biała, kryształowa substancja, bardzo podobna z wyglądu do cukru. Dostarcza również porównywalnej słodyczy co cukier, a przy tym jest prawie 2 razy mniej kaloryczny (40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier). Wynika to z faktu, że przyswajany jest przez organizm stopniowo. Polecany diabetykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny.
Należy pamiętać, iż spożywanie ksylitolu w dużych ilościach może powodować biegunki. Jego wadą jest to, iż osłabia działanie substancji żelujących, dlatego dodanie go do żelatyny sprawi, że galaretka się nie zsiądzie.
Zalety ksylitolu |
|
Jak ograniczyć apetyt na słodycze?
Stewia
Stewia to roślina o bardzo słodkich liściach, pochodząca z tropikalnych rejonów Ameryki. Jest 300 razy słodsza od buraka cukrowego, a co najlepsze – nie zawiera kalorii! Poza tym, w odróżnieniu od cukru, nie odkłada się w poszczególnych częściach ciała, tylko jest w całości wydalana razem z moczem.
Uwaga!
Nie zaleca się używania stewi do ciasta drożdżowego, ani do robienia wina, ponieważ hamuje rozwój drożdży.
W składzie niektórych produktów spożywczych można ją znaleźć, ukrytą pod nazwą E- 960.
Zalety Stewii |
|
Stewia może być używana w różnych postaciach:
suszone liście Stewii doskonale nadają się do słodzenia napojów (na szklankę wody, wystarczy pół łyżeczki liści),
- tabletki – również do słodzenia napojów (1 łyżeczka cukru = 2/3 tabletki ze stewi),
- stewia w proszku stosowana może być do wypieków ciast (1 łyżeczka cukru = ¼ łyżeczki stewi),
- w płynie dodawana do deserów (1 łyżeczka cukru = 2 krople płynu ze stewi).
Tutaj kupisz stewię w saszetkach
Czy wiesz, że…
Stewia wykorzystywana jest jako składnik preparatów do higieny jamy ustej.
Indianie Guarani ze współczesnego Paragwaju nazywają stewię „KAA-HE-E” czyli „słodkie zioło”.
W Japonii dietetyczna Cola słodzona jest stewią.
Miód doskonale nadaje się do słodzenia chłodnych napojów, ksylitol do dań, a stewia do wypieków. Samemu jednak trzeba zdecydować, która alternatywa cukru najbardziej nam odpowiada.
K.Nowotarska
Źródła:
www.tabele-kalorii.pl/
www.ksylitol.com/
Zostaw komentarz