Odżywianie i dieta

Czym zastąpić cukier rafinowany?

Ranking zdrowych zamienników cukru. Wybierz  najlepszy dla siebie.

W artykule „Słodkie życie bez cukru” wskazaliśmy kilka bardzo ważnych powodów, dlaczego należy zrezygnować z cukru rafinowanego. Nie oznacza to jednak, że konieczna jest również rezygnacja z tego, co słodkie i pyszne (choć oczywiście zdrowy rozsądek jest wskazany). Specjalnie dla Was, wzięliśmy pod lupę kilka alternatyw cukru. Oto one.

Zamienniki cukru

1. Miód

Jedną z najczęściej spotykanych w naszych domach alternatywą  cukru jest miód. Zawiera on cukry proste, poprawiające odporność, glutaminę oraz szereg witamin z grupy C, B i K.

Niestety, miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni, więc nie polecamy go do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem. Chociaż należy podkreślić, że nawet miód dodany do ciepłego napoju, nie traci jednej ze swoich cennych cech, a mianowicie bardzo rozgrzewa organizm, dodając mu energii. Miód jest dosyć  wysokokaloryczny (100 g to ponad 300 kcal).

Cukier brzozowy- ksylitol

Co to jest Ksylitol? Nie każdy jeszcze zna ten ciekawy zamiennik cukru.

Odporny na wysokie temperatury, nazywany jest również cukrem brzozowym, ponieważ najczęściej pozyskiwany jest z drzewa brzozy, ale można go również znaleźć w jagodach, malinach, grzybach, niektórych warzywach, a nawet w kolbach kukurydzy. Ksylitol to biała, kryształowa substancja, bardzo podobna z wyglądu do cukru. Dostarcza również porównywalnej  słodyczy co cukier, a przy tym jest prawie 2 razy mniej kaloryczny (40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier). Wynika to z faktu, że przyswajany jest przez organizm stopniowo. Polecany diabetykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Tutaj kupisz ksylitol

Należy pamiętać, iż  spożywanie  ksylitolu w dużych ilościach może powodować biegunki. Jego wadą jest to, iż osłabia działanie substancji żelujących, dlatego dodanie go do żelatyny sprawi, że galaretka się nie zsiądzie.

Zalety ksylitolu

  • zmniejsza apetyt na słodkie produkty
  • jest bezpieczny dla diabetyków (ma ponad 14- krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier),
  • przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia (przez utrzymanie niskiego poziomu insuliny),
  • zwiększa przyswajanie wapnia,
  • podnosi odporność organizmu,
  • likwiduje próchnice i przeciwdziała zapaleniu dziąseł (zapobiega psuciu zębów),
  • odświeża oddech (przez podwyższenie odczynu pH w ustach),
  • przeciwdziała szkodliwym bakteriom atakującym jelita,
  • w odróżnieniu od cukru nie powoduje rozwoju bakterii w organizmie, tylko je niszczy (daje odczyn zasadowy, a nie kwasowy),
  • można go używać do przyrządzania różnych dań.

Jak ograniczyć apetyt na słodycze?

Stewia

Stewia to roślina o bardzo słodkich liściach, pochodząca z tropikalnych rejonów Ameryki. Jest 300 razy słodsza od buraka cukrowego, a co najlepsze – nie zawiera kalorii! Poza tym, w odróżnieniu od cukru, nie odkłada się w poszczególnych częściach ciała, tylko jest w całości wydalana razem z moczem.

Uwaga!

Nie zaleca się używania stewi do ciasta drożdżowego, ani do robienia wina, ponieważ hamuje rozwój drożdży.

W składzie niektórych produktów spożywczych można ją znaleźć, ukrytą pod nazwą E- 960.

Zalety Stewii

  • zmniejsza łaknienie na słodycze,
  • jest odporna na wysokie temperatury, wiec można nią słodzić napojepowstałe przy użyciu wrzątku, jak również używać do gotowania i wypieków,
  • nie powoduje próchnicy,
  • jest słodsza od cukru, więc dla zachowania tego samego smaku napojów i potraw można używać jej znacznie mniej,
  • obniża poziom cukru we krwi, doskonale nadaje się wiec dla diabetyków,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • działa przeciwzapalnie i moczopędnie,
  • w odróżnieniu od ksylitolu, zapobiega biegunkom.

Stewia może być używana w różnych postaciach:

  • suszone liście Stewii doskonale nadają się do słodzenia napojów (na szklankę wody, wystarczy pół łyżeczki liści),
  • tabletki – również do słodzenia napojów (1 łyżeczka cukru = 2/3 tabletki ze stewi),
  • stewia w proszku stosowana może być do wypieków ciast (1 łyżeczka cukru = ¼ łyżeczki stewi),
  • w płynie dodawana do deserów (1 łyżeczka cukru = 2 krople płynu ze stewi).

Tutaj kupisz stewię w saszetkach

Czy wiesz, że…

Stewia wykorzystywana jest jako składnik preparatów do higieny jamy ustej.

Indianie Guarani ze współczesnego Paragwaju nazywają stewię „KAA-HE-E” czyli „słodkie zioło”.

W Japonii dietetyczna Cola słodzona jest stewią.

Miód doskonale nadaje się do słodzenia chłodnych napojów, ksylitol do dań, a stewia do wypieków. Samemu jednak trzeba zdecydować, która alternatywa cukru  najbardziej nam odpowiada.

K.Nowotarska

Źródła:

www.tabele-kalorii.pl/

www.ksylitol.com/

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.