Dieta wegetariańska wciąż budzi wątpliwości – wiele osób uważa, że jest zbyt radykalna, a mięso to niezbędny element wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto jednak zwrócić uwagę na jej różne odmiany m.in. owowegetarianizm, który nie jest tak restrykcyjny i dopuszcza spożywanie jajek. Dlaczego akurat ten produkt znalazł się w jadłospisie owowegetarian?
Podstawowe założenia diety owowegetariańskiej
Świadomość żywieniowa wzrasta z każdym rokiem. Dzięki rozwojowi dietetyki i licznym kampaniom informacyjnym wiele osób zmieniło swój jadłospis na bardziej wartościowy i dostosowany do indywidualnych potrzeb organizmu. Dieta owowegetariańska, która swoją nazwę zawdzięcza łacińskiemu słowu ovum (jajko), to jeden z odłamów wegetarianizmu. Owowegetarianie nie spożywają mięsa, ryb ani owoców morza, za to chętnie sięgają po produkty wegetariańskie. W ich diecie nie mogą się również pojawić przetwory mleczne, produkty zawierające żelatynę oraz podpuszczkę. W jadłospisie owowegetarian pojawiają się jednak jajka, które są jedynym odzwierzęcym produktem w ich menu.
Wartości odżywcze jajek
Ze względu na wartości odżywcze, jajka odgrywają w jadłospisie owowegetarian niebagatelną rolę. Jeszcze w latach 70. uważano je za produkt pełen złego cholesterolu, ale żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między ich spożywaniem a jego wysokim poziomem w organizmie. Współcześnie dostrzega się takie zalety jajek jak:
l Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie i musi przyjmować je wraz z pokarmem.
l Obecność witaminy A, E, K, D oraz witamin z grupy B.
l Obecność składników mineralnych, m.in. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu czy potasu.
l Obecność cysteiny, która przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn.
Rodzaje jajek w owowegetariańskiej diecie
Owowegetarianie nie spożywają tylko i wyłącznie jaj kurzych, które na sklepowych półkach można spotkać najczęściej. Do wyboru mają również przepiórcze, bogatsze chociażby w miedź, czy beta-karoten, a także takie aminokwasy jak treonina czy metionina. Ich ogromną zaletą jest krótszy czas gotowania ze względu na nieco mniejszy rozmiar. Osoby na diecie owowegetariańskiej znacznie rzadziej sięgają po jajka kacze i gęsie, bo – mimo wyrazistego smaku – są ciężkostrawne, dlatego pełnią zazwyczaj funkcję zagęstnika do sosów. Zawsze do wyboru pozostają też największe z jaj, czyli strusie. Jedno może ważyć nawet 1,5 kg, a zrobiona z niego jajecznica wystarczy dla ośmiu osób.
Zostaw komentarz