Dobroczynne właściwości małego ziarenka.
Jak często przygotowuje się dania z dodatkiem sezamu? W moim domu sezam przeważnie używany jest do posypania przyrządzanych przeze mnie bułeczek. Na innych obszarach kuchennych inspiracji już się nie pojawia.
Warto jednak poczytać, co cennego kryją w sobie ziarenka sezamu i przekonać się do szerszego stosowania sezamu w codziennym menu. Dlaczego?
Bogate właściwości sezamu
-
Sezam wspiera trawienie
Sezam jest doskonałym wsparciem dla przemiany materii i trawienia. Dlatego też polecany jest osobom cierpiącym z powodu zlej pracy układu pokarmowego.
-
Sezam wspomaga koncentrację
Zawarta w sezamie lecytyna ułatwia i poprawia koncentrację, zwiększa możliwości zapamiętywania informacji, a co za tym idzie- ułatwia uczenie się.
-
Sezam spowalnia starzenie się
Przeciwutleniacze zawarte w sezamie zapobiegają nadwyżce wolnych rodników, spowalniając proces starzenia się.
Ziarna sezamu to bogate źródło żelaza, cynku, magnezu, białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i E. Ich spożywanie, to także duży zastrzyk wapnia, gdyż w ok. 100 g nasion sezamu znajduje się ok. 1.000mg wapnia.
-
Sezam chroni przed nowotworem
W profilaktyce antynowotworowej sezam sprawdza się głównie ze względu na zawarty w nim przeciwutleniacz- kwas fitynowy.
Do czego można stosować sezam?
Znaleźć można dziesiątki przepisów na sałatki, zupy, warzywa, ryby, drób, ciasto i inne pyszne dania otulone aromatem sezamu. Jest fantastycznym dodatkiem do każdej zupy krem, w szczególności polecanej przez nas marchwianki i dyniówy, a także jako dodatek do chleba na zakwasie własnej produkcji.
A Wy do jakich pyszności sypiecie sezam?
K. Nowotarska
http://ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/sezam-%E2%80%93-bogactwo-zaklete-w-zlotych-ziarenkach/
http://portalaktywni.pl/aktualnosci/wlasciwosci-sezamu/
Zostaw komentarz