Odżywianie i dieta

Odkryj smak patisona

Letnia dynia w Twojej kuchni.

Sezon na patisona

Sezon na patisona zaczyna się w lipcu, a kończy w październiku. Nic więc dziwnego, że patison nazywany jest dynią letnią.

Dlaczego warto jeść patisony?

Patisony mają dużo wartości odżywczych; zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, C i A. Poza tym, są źródłem wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, manganu i potasu.

Patison polecany jest osobom odchudzającym się oraz osobom skarżącym się na bóle brzucha, ponieważ 100g patisona zawiera zaledwie 17 kcal. Do tego jest lekkostrawny.

Jak kupić dobrego patisona?

Wybierając patisona pamiętajmy, by zwrócić uwagę na jego skórkę. Gładka i napięta skórka patisona jest najlepszą gwarancją na to, że kupimy produkt świeży. Warto również zwrócić uwagę na jego kolor. W zależności od odmiany, skórka i miąższ patisona mogą być kremowo-białe lub lekko zielone.

W jaki sposób przechowywać patisona?

Jeśli nie zamierzamy przyrządzić patisona zaraz po zakupie, powinniśmy go przechowywać w miejscu suchym, zacienionym i chłodnym. Jednak nawet tam, może pozostać tylko krótki czas.

Z czym jemy patisona?

Czytałam, że niektórzy kroją patisona w cienkie, długie słupki i smażą jak frytki albo w jednocentymetrowe plastry i zapiekają jak kotlety schabowe. Osobiście jestem zwolenniczką dodawania patisonów do lecza lub podawania ich w formie konserwowej jako dodatku do obiadu.

K. Nowotarska

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.