Po zjedzeniu pierwszego kęsa znika tak szybko, że zaraz zaczynają się poszukiwania dokładki. Kto raz spróbował tej tarty, będzie długo pamiętał tę fantastyczną kompozycję smaków. Będzie też czekał niecierpliwie na kolejną okazję, by znów posmakować tego smakołyku.
W czym zatem tkwi geniusz tej tarty?
Jest to tarta dopracowana w każdym szczególe. Od kruchego ciasta, które stanowi jej spód, przez puszysty krem o prawdziwie czekoladowym smaku, cieniutką warstwę kremówki go pokrywającą oraz odpowiednio dobrane owoce polane cieniutką niteczką gorzkiej czekolady.
A teraz kolej na szczegóły.
PRZEPIS NA GENIALNĄ TARTĘ Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI
Składniki na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych
- kostka zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- mały kieliszek wódki
Składniki na krem:
- mały pojemniczek serka mascarpone – 250 g (zawsze sprawdzaj, czy zawiera tylko naturalne składniki)
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- tabliczka prawdziwej, gorzkiej czekolady 70% (polecam poszukać bez dodatku lecytyny sojowej)
Owoce na wierzch:
- 2 garści jagód
- garść borówki amerykańskiej
Jak przygotować tartę:
1. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, posiekane na kawałki masło, otręby, płatki owsiane, żółtko i wódkę. Zagnieć dynamicznie ręką ciasto, uformuj kulę i wstaw na 30 min. do lodówki, żeby się schłodziło. Po wyjęciu rozwałkuj lekko i wyłóż na blasze do pieczenia tart. Ugnieć równo palcami na całej powierzchni blaszki, następnie ponakłuwaj spód widelcem. Piecz w temperaturze 180 ̊C przez ok. 20-25 min.
Sprawdź: |
2. Roztop w kąpieli wodnej całą czekoladę.
3. Zmiksuj lekko serek mascarpone, dodając do niego najpierw łyżkę cukru pudru, a następnie 90% roztopionej, schłodzonej czekolady. Zostaw sobie tak ok. 1,5-2 łyżki tej czekolady do dekoracji tarty.
4. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę. Polecam ubijać ją mikserem ręcznym, a nie w blenderze. Wtedy będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Jak śmietana zacznie nabierać stałej konsystencji, dodaj do niej łyżkę cukru pudru, który osłodzi smak i jednocześnie usztywni śmietanę. Na koniec wymieszaj delikatnie ubitą śmietaną z serkiem z czekoladą, zostawiając sobie ok. 5 łyżek do dekoracji.
5. Wyłóż gotowy, puszysty krem na ostudzony spód tarty.
6. Wyrównaj wierzch, a następnie posmaruj resztą ubitej kremówki. Wygładź.
7. Ułóż owoce. Polej dekoracyjnie pozostałą, roztopioną czekoladą.
8. Wstaw do lodówki na noc.
Genialna tarta gotowa!
Wszystkiego pysznego 🙂
Barbara
Zostaw komentarz