Domowe przepisy

Pierożki karaimskie z wiśniami

Poznaj prawdziwie wiśniowy smak Krymu. Przepis na przepyszne pierogi z wiśniami to doskonały pomysł na letni obviad lub deser.

Kuchnia karaimska jest mało znana na naszych ziemiach, lecz nie oznacza to, że nie jest warta poznania. Wręcz przeciwnie! Jako wnuczka prawdziwej Karaimki, miałam najlepsza okazję rozkochać się we wschodnich przysmakach. Znajdą w nich coś dla siebie zarówno panie, jak i panowie, ponieważ kuchnia obfituje w duże ilości mięsa.

Jednak dzisiaj proponuję nieziemsko pyszny przysmak, o który w mojej rodzinie walczy się do ostatniej  sztuki i ani troszkę nie naginam prawdy, używając takiego  sformułowania.

Pierożki, choć wymagają trochę kuchennego zaangażowania, gwarantuję, że staną się Waszym przysmakiem. Zdecydowanie warto poświecić ten czas i cieszyć się soczystymi wiśniowymi „perełkami”.

Przepis na pierożki karaimskie z wiśniami

Składniki:

800 g mąki pszennej

200 g masła

200 g cukru trzcinowego

2 jajka

1 łyżka spirytusu

pół łyżeczki soli

1 szklanka wody/mleka

1 kg wiśni ( najlepiej niedrylowanych – wtedy pierożki mają więcej soku w środku)

Przygotowanie:

Umyj wiśnie i wysusz. Masło roztop w rondelku i ostudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj ostudzoną margarynę, a następnie jedno jajko, spirytus, wodę lub mleko oraz pół łyżeczki soli. Zagniataj ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od rąk. Jeśli mimo zagniatania będzie się lepić, możesz dodać odrobinę więcej mąki. Uformuj kulkę, obsyp mąką i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj blaszkę i  wyłóż ją najlepiej papierem do pieczenia. Sprawdziłam dwie wersje – z folią aluminiową i z papierem – oprócz tego, że papier jest zdecydowanie zdrowszy, upieczone pierożki też łatwiej zdjąć z niego z blachy.

Po 2 godzinach wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 4 równe części.

Teraz przejdziemy do artystycznego etapu tworzenia karaimskich pierożków!

1. Ćwiartkę rozwałkuj na półcentymetrowy placek, a resztę wstaw do lodówki, aby nie zmiękła. Wykrawaj w cieście owalne placki o wymiarach ok. 10cm/15 cm.

2. Leżące na talerzu placki koniecznie przykryj ściereczką, ponieważ ciasto szybko wysycha.

3. Na ciasto nałóż kilka wiśni (nie za dużo, bo ciasto łatwo pęka) i posyp je jedną czubatą łyżeczką cukru.

4. Zwilż brzeg połowy placka wodą, aby ciasto się lepiej kleiło.

5-6. Następnie zagnij pierożka wpół i starannie sklej ze sobą jego krańce.

7-9. Opuszkiem kciuka zawijaj brzeg pierożka, aby utworzyć dekoracyjny bok.

Powtórz to z każdym pierożkiem z całego ciasta, które zostało w lodówce.

Nie przejmuj się, jeśli dekoracyjny bok nie wyjdzie za pierwszym razem dokładnie tak, jak na zdjęciu. Sama uczyłam się tego, robiąc kilka dobrych blaszek…

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Rozbełtaj jajko w miseczce, a następnie pokryj nim wierzchnią część pierożków. Dzięki niemu pierożki po upieczeniu nabiorą złocistego koloru, a także zasklepią się wszelkie nieszczelności dekoracyjnego brzegu. Na końcu nakłuj każdy pierożek wykałaczką, aby do środka pierożka dochodziło powietrze.

Pierwszą blachę pierożków piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 i piecz następne 20 minut. W temperaturze 170 stopni piecz kolejne blachy przez czas 30 minut.

Z pewnością pierożki popękają i to licznie, ale nie przejmuj się tym, to się zdarza najlepszym! Ciastka i są przepyszne. Pomimo obficie wylanego soku i tak go będzie dużo  w środku pierożków!

Polecam te pierożki każdemu. Najlepiej smakują po lekkim wystudzeniu prosto z piekarnika.

Porada: Uwaga na sok- jest przepyszny, ale łatwo ląduje na koszulce, czy spodniach 🙂

M. Leja

foto by M. Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.