Domowe przepisy

Hit kuchni wegetariańskiej, czyli …

wegetariańska alternatywa dla kebaba i hamburgera

Czas na międzynarodowy hit kuchni wegetariańskiej, czyli wywodzący się z bliskowschodnich barów falafel. Nie ma lepszej alternatywy dla kebaba ani hamburgera, można nim zastępować także nasze poczciwe mielone. Przygotowanie tylko z pozoru wydaje się żmudne – dobry blender poradzi sobie z tym zadaniem w kilka chwil.

Składniki:

  • ½ kg ciecierzycy
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól,
  • pieprz,
  • kmin rzymski,
  • pieprz cayenne – według uznania

Ciecierzycę należy przygotować dzień wcześniej, gdyż trzeba ją wymoczyć, a następnie gotować ok. półtorej godziny, aż zmięknie. O ile do past lub zup możemy użyć cieciorki z puszki, o tyle do smażenia falafeli koniecznie stosujemy wymoczone, niekonserwowane ziarna, gdyż różnica w smaku jest dość znaczna.

Miksujemy ciecierzycę z liśćmi pietruszki i czosnkiem na gładką masę małymi partiami, dodając jednocześnie oliwę z oliwek. Jeżeli blender nie będzie sobie radził z miksowaniem cieciorki – dodajemy nieco więcej oliwy i zmniejszamy partie.

Całą masę przyprawiamy (kmin rzymski jest tym sekretnym składnikiem, od którego wszystko zależy), formujemy małe kotleciki, smażymy na oliwie, cieszymy się unoszącym się w kuchni pięknym zapachem.

Falafele podajemy w picie, z kuskusem lub dowolnymi warzywami (ziemniakami, cykorią albo zestawem sałat) oraz jogurtem lub jego wegańskim wariantem.

Smaczego!

Weronika Holeniewska

www.wygodnadieta.pl

Polecamy także:

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.