wegetariańska alternatywa dla kebaba i hamburgera
Czas na międzynarodowy hit kuchni wegetariańskiej, czyli wywodzący się z bliskowschodnich barów falafel. Nie ma lepszej alternatywy dla kebaba ani hamburgera, można nim zastępować także nasze poczciwe mielone. Przygotowanie tylko z pozoru wydaje się żmudne – dobry blender poradzi sobie z tym zadaniem w kilka chwil.
Składniki:
- ½ kg ciecierzycy
- pęczek świeżej pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- sól,
- pieprz,
- kmin rzymski,
- pieprz cayenne – według uznania
Ciecierzycę należy przygotować dzień wcześniej, gdyż trzeba ją wymoczyć, a następnie gotować ok. półtorej godziny, aż zmięknie. O ile do past lub zup możemy użyć cieciorki z puszki, o tyle do smażenia falafeli koniecznie stosujemy wymoczone, niekonserwowane ziarna, gdyż różnica w smaku jest dość znaczna.
Miksujemy ciecierzycę z liśćmi pietruszki i czosnkiem na gładką masę małymi partiami, dodając jednocześnie oliwę z oliwek. Jeżeli blender nie będzie sobie radził z miksowaniem cieciorki – dodajemy nieco więcej oliwy i zmniejszamy partie.
Całą masę przyprawiamy (kmin rzymski jest tym sekretnym składnikiem, od którego wszystko zależy), formujemy małe kotleciki, smażymy na oliwie, cieszymy się unoszącym się w kuchni pięknym zapachem.
Falafele podajemy w picie, z kuskusem lub dowolnymi warzywami (ziemniakami, cykorią albo zestawem sałat) oraz jogurtem lub jego wegańskim wariantem.
Smaczego!
Weronika Holeniewska
Polecamy także:
Zostaw komentarz