Domowe przepisy

Pieczone cukinie z nadzieniem pomidorowym

błyskawiczne danie urozmaicające zimowe menu

Z małych i średnich cukinii można błyskawicznie przygotować znakomite danie główne, które nie tylko urozmaica zimowe menu, ale też cieszy oko połączeniem zieleni i czerwieni, przypominającym o rychłym nadejściu wiosny. Zaletą tej potrawy jest łatwa dostępność składników – cukinie i pomidory można znaleźć w każdym warzywniku nawet zimą.

Potrzebujemy:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 pomidory
  • ząbek czosnku, gałązka zielonej pietruszki, listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • parmezan lub jego wegański odpowiednik

Przygotowanie:

Cukinie kroimy wzdłuż i usuwamy nasionka (jeżeli mamy młode, małe warzywa – wydrążamy nieco środek, aby zrobić miejsce na pomidory).Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.Cukinie koniecznie pozostawiamy nieobrane. Nacieramy cukinie oliwą z oliwek i obsypujemy ich wnętrze oregano (inne zioła nie będą potrzebne). Faszerujemy pomidorami pokrojonymi w małą kostkę, przyprawionymi świeżą bazylią lub pietruszką, rozduszonym ząbkiem czosnku i odrobiną cukru. Zapiekamy cukinie oprószone parmezanem w temperaturze 180 stopni przez ok.20 minut, do delikatnego zmięknięcia warzyw. Podajemy z kuskusem, ryżem, kaszą lub sałatami.

Weronika Holeniewska

www.wygodnadieta.pl

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.