błyskawiczne danie urozmaicające zimowe menu
Z małych i średnich cukinii można błyskawicznie przygotować znakomite danie główne, które nie tylko urozmaica zimowe menu, ale też cieszy oko połączeniem zieleni i czerwieni, przypominającym o rychłym nadejściu wiosny. Zaletą tej potrawy jest łatwa dostępność składników – cukinie i pomidory można znaleźć w każdym warzywniku nawet zimą.
Potrzebujemy:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 pomidory
- ząbek czosnku, gałązka zielonej pietruszki, listki bazylii
- oliwa z oliwek
- oregano
- parmezan lub jego wegański odpowiednik
Przygotowanie:
Cukinie kroimy wzdłuż i usuwamy nasionka (jeżeli mamy młode, małe warzywa – wydrążamy nieco środek, aby zrobić miejsce na pomidory).Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.Cukinie koniecznie pozostawiamy nieobrane. Nacieramy cukinie oliwą z oliwek i obsypujemy ich wnętrze oregano (inne zioła nie będą potrzebne). Faszerujemy pomidorami pokrojonymi w małą kostkę, przyprawionymi świeżą bazylią lub pietruszką, rozduszonym ząbkiem czosnku i odrobiną cukru. Zapiekamy cukinie oprószone parmezanem w temperaturze 180 stopni przez ok.20 minut, do delikatnego zmięknięcia warzyw. Podajemy z kuskusem, ryżem, kaszą lub sałatami.
Weronika Holeniewska
Zostaw komentarz