Domowe przepisy

Zielone pesto z rukolia

Zielono mi! …czyli chwasty na kanapkę! Wypróbuj kolejną  pesto-inspirację w swojej kuchni.

Przyrządzając trzecie z kolei pesto na bazie coraz to ciekawszych i bardziej aromatycznych,  świeżych ziół, ogłaszam zwycięzcę wśród ziół w kategorii: najlepszy smak pesto: {%tag:rukola:rukola%}.

Mimo, że włoskie oryginalne pesto z bazylii, czy też najbardziej spolszczona jego wersja – pesto z majeranku są przepyszne, to pesto z rukoli ma najłagodniejszy, ale najbardziej charakterny smak.

Rukola – pomimo swojego charakterystycznego smaku, nadaje się idealnie do włoskiego, zielonego przysmaku, łącząc się i równoważąc idealnie z jego pozostałymi składnikami.

Przepis na pesto z rukoli

Składniki:

  • 250 g rukoli 2 ząbki czosnku
  • 40 g zielonych oliwek
  • 15 g zmiksowanych uprażonych orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone listki rukoli łączymy w mikserze z wcześniej sprasowanym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami i prażonymi orzeszkami zielnymi. Dodajemy oliwę. Radzę nie solić pesto, ponieważ zielone oliwki już same w sobie nadają lekko solony smak masie.

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do  uzyskania jednolitej konsystencji.  Przekładamy do szczelnego słoiczka i delektujemy się smakiem pesto nawet ponad tydzień czasu.

Polecam urozmaicić codzienne śniadania właśnie tym kulinarnym przysmakiem. Jest to zdrowszy zamiennik kupnych past warzywnych, czy też rybnych, a oprócz przepysznego smaku dostarcza także radości z faktu, że  jemy zdrowy posiłek, bez żadnych konserwantów.

M. Leja

foto by M.Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.