Przygotowane dania powinny nie tylko zaspokajać apetyt, ale też dostarczać pozytywnych wrażeń wizualnych. Od kolorystyki potrawy bardzo często zależy czy mały niejadek lub wybredny dorosły zechcą spróbować posiłku. Wielobarwne elementy są nieodłącznym elementem słodkich wypieków, czyli ciast i tortów. Ale jak je uzyskać, wykorzystując wyłącznie naturalne składniki?
Kolorowe dania zachwycają najmłodszych i tych nieco starszych, dlatego warto czasem poeksperymentować w kuchni. Tworzenie wielobarwnych potraw może odbywać się nie tylko od święta, ale też na co dzień. Jak? Przy pomocy sproszkowanych liofilizowanych warzyw i owoców.
Zaczaruj danie z Różdżkami Smaku
Różdżki Smaku to tajemniczo brzmiąca nazwa, która skrywa w sobie rzeczywiście magiczne moce. To niewielkie saszetki, w których ukryte są sproszkowane warzywa Helpa oraz owoce HELPA – 100% naturalne, bez żadnych dodatków. Polska marka zaprojektowała tego typu dodatek w oparciu o liofilizację – doskonały sposób zachowywania świeżości żywności na długo. Co warto wiedzieć o kolorowym proszku?
- Powstaje z ekologicznych warzyw i owoców, w tym z buraka, truskawki, maliny, jagody.
- Jest szczelnie zamykany, a więc zachowuje wszystkie swoje witaminy i składniki mineralne.
- Nadaje potrawom idealnej konsystencji – bez grudek i nadmiernego zagęszczania dania.
- Każdy z nich jest pakowany w oddzielną saszetkę, co pozwala na samodzielne tworzenie połączeń smakowych oraz kolorystycznych.
- Pięknie pachnie i pysznie smakuje.
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne warzyw i owoców, po wcześniejszym ich głębokim zamrożeniu. W ten sposób zachowuje się niemal w całości ich kolor, witaminy, zapachy, a także wartości odżywcza i to przez dłuższy czas. Naturalna konserwacja to coś, co wyróżnia Różdżki Smaku na tle innych, konkurencyjnych barwników spożywczych uwzględniających w swoim składzie chemiczne wspomagacze. Czy efekt – intensywność zabarwienia jest taka sama? Owszem, ale pod względem zdrowotnym i smakowym naturalnie suszone owoce i warzywa znacznie przewyższają pozostałe.
Dlaczego lepiej unikać chemicznych barwników?
Choć zazwyczaj stosuje się niewielkie ilości barwnika, aby nadać kolor biszkoptowi czy zabarwić masę, to jednak po dodaniu staje się on częścią dania, którą zjadasz Ty i Twoi bliscy. Skoro możesz uniknąć wyboru chemicznych ulepszaczy, to na pewno warto z nich zrezygnować. Gdyby przyjrzeć się składowi większości z nich, to można znaleźć elementy o działaniu alergizującym, a nawet rakotwórczym. Dlatego podczas zakupów zdecydowanie zrezygnuj ze sztucznych barwników, które zawierają tartazynę i czerwień allura. Oznaczone odpowiednio jako E102 oraz E129, są tylko jednymi z licznych produktów sklasyfikowanych jako niebezpieczne dla zdrowia.
Różdżki Smakowe i Łyżki Smaku nie tylko są całkowicie pozbawione szkodliwych dla zdrowia substancji. Zachwycają intensywnymi kolorami, które są efektem stosowania wyłącznie liofilizowanych, a następnie sproszkowanych warzyw i owoców. Są pakowane w wygodne podręczne saszetki nadające się do zabrania w podróż i wykorzystania również w plenerze. W domowej kuchni z ich udziałem powstają wielokolorowe naleśniki, muffiny i masy do przekładania ciast. Możliwości jest naprawdę sporo.
Biszkopt najlepszy, bez proszku do pieczenia, zawsze wyjdzie – przepis
Zostaw komentarz