Przygotuj samodzielnie cukier waniliowy.
Aby mieć pewność, że dodawany przez nas do wypieków cukier waniliowy jest naprawdę waniliowy zachęcamy do robienia go samemu w domu.
Jak zrobić cukier waniliowy?
Potrzebujemy:
- 1 szklankę drobnego cukru do wypieków
- 1-2 laski prawdziwej wanilii
- szczelnie zamknięty słoik
Przygotowanie:
- Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy do niego ziarenka wydłubane z laski wanilii wraz z laskami. Wszystko razem mieszamy.
- Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem.
Po takim czasie mamy własnoręcznie przygotowany cukier waniliowy i możemy dodawać go do wypieków.
Agnieszka L.
Już wkrótce, jak przygotować domowy ekstrakt z wanilii.
Zostaw komentarz