Domowe przepisy

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Przygotuj samodzielnie cukier waniliowy.

Aby mieć pewność, że dodawany przez nas do wypieków cukier waniliowy jest naprawdę waniliowy zachęcamy do robienia go samemu w domu.

Jak zrobić cukier waniliowy?

Potrzebujemy:

  • 1 szklankę drobnego cukru do wypieków
  • 1-2 laski prawdziwej wanilii
  • szczelnie zamknięty słoik

Przygotowanie:

  1. Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy do niego ziarenka wydłubane z laski wanilii wraz z laskami. Wszystko razem mieszamy.
  2. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem.

Po takim czasie mamy własnoręcznie przygotowany cukier waniliowy  i możemy dodawać go do wypieków.

Agnieszka L.

Już wkrótce, jak przygotować domowy ekstrakt z wanilii.

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.