Domowe przepisy

Śródziemnomorskie roladki naleśnikowe…

czyli przywołujemy letnie smaki zimą

Trudno odegnać zimę, spadek nastroju i ponure myśli, gdy na dworze ciemno, śnieg i mróz, ale w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!

Dieta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego oparta jest na oliwkach, które są źródłem witamin A, B, C i E, zawierają żelazo, potas i fosfor, powstrzymują rozwój wolnych rodników, a na ich bazie powstaje oliwa, która nie podnosi poziomu cholesterolu i ma właściwości przeciwutleniające.

Nie sposób nie docenić także antynowotworowych właściwości suszonych pomidorów, zbawiennych dla wątroby kaparów ani bogatego składu odżywczego ciecierzycy. Warto pamiętać, że większość tych składników jest powszechnie uważana za afrodyzjaki!

Dlatego dziś serwujemy lekkie, zdrowe naleśniki po śródziemnomorsku na dwa sposoby :

– z pastą z ciecierzycy

– z pastą z kaparów, oliwek i suszonych pomidorów.

Wybór należy do Was.

Naleśniki (potrzebujemy ok. 6 sztuk):

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Ubijamy jajko z dodatkiem soli, dodajemy mąkę, mleko i wodę, a następnie bardzo dokładnie mieszamy masę trzepaczką. Używamy mąki pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż mąka biała, gdyż nie giną one przy procesie przetwarzania ziarna, a ponadto jest bogata w błonnik. Trzeba pamiętać, aby naleśniki z mąki pełnoziarnistej smażyć nieco dłużej niż tradycyjne, a także ostrożnie przewracać, gdyż ciasto jest delikatne i łatwiej się rwie (najlepiej podrzucać za pomocą szybkiego, zdecydowanego ruchu).

Pasta z ciecierzycy:

  • 1/3 szklanki ciecierzycy (najlepiej suszonej, choć można ją zastąpić cieciorką z puszki)
  • 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Suszona ciecierzyca musi być namoczona dzień wcześniej, a następnie gotowana do zmięknięcia (ok. półtorej godziny, należy jednak uważać, aby jej nie rozgotować, gdyż szkoda składników odżywczych). Jeżeli nie udało się wcześniej przewidzieć gotowania potrawy z ciecierzycy, trzeba użyć ziaren z puszki, których wtedy oczywiście moczyć ani gotować nie trzeba. Ugotowaną cieciorkę studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę wraz z oliwą, sosem sojowym i koncentratem pomidorowym. Jeżeli ucieranie ciecierzycy będzie sprawiało problem, należy miksować mniejsze partie ziaren, a oliwę dodawać stopniowo.

Pasta z oliwek, pomidorów i kaparów:

  • 6 dużych suszonych pomidorów
  • 6 oliwek
  • 4-6 małych kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub świeże zioła (bazylia i oregano)

Na oliwie należy zeszklić drobno posiekany czosnek z cebulką, uważając, aby się nie przypaliły, bo wtedy czosnek będzie gorzki. Następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki, doprawiając solą, pieprzem i ziołami do smaku (ostrożnie z solą, bo suszone pomidory są dość słone).

Na każdy naleśnik nakładamy jedną z past, następnie równomiernie i ciasno zwijamy, kroimy na mniej więcej dwucentymetrowe kawałki. Powstałe w ten sposób roladki podajemy w towarzystwie świeżych ziół, możemy pokroić również grecki ser feta.

Smacznego!

Tanja Sznuk

www.wygodnadieta.pl

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.