Dodaj kolorów swojemu posiłkowi! Sałatka z rukoli i krewetek.
Za oknem coraz bardziej zimowy krajobraz, dlatego nasze propozycje kulinarne stają się coraz bardziej kolorowe! Zarządzamy wiosnę na stołach i w sercach.
Jak urozmaicić tradycyjną sałatkę z pomidorami i ogórkiem? Proponujemy połączenie kilku wyraźnych smaków, które razem będą istnym rarytasem – oto sałatka z krewetkami!
Składniki:
- Pół opakowania rukoli
- 1 mozzarella
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- Pół dojrzałego awokado
- 250 g dużych krewetek
- Ziarna sezamu (najlepiej niełuskany)
- Ocet balsamiczny
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na samym początku smażymy krewetki – przepis na krewetki z czosnkiem i białym winem.
Umyte pomidorki przedzielamy na pół, awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozzarellę również kroimy w niewielką kostkę. W półmisku łączymy składniki z {%tag:rukola:rukolą%} i delikatnie je mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i octem balsamicznym. Na wierzch układamy krewetki, a sałatkę oprószamy wcześniej uprażonym sezamem. (tak podany sezam ma intensywniejszy.
Sałatka z rukoli pięknie ozdobi stół w zimowe popołudnie doda koloru, ale przede wszystkim sprawi przyjemność podniebieniu.
Smacznego!
M. Leja
foto by M. Leja
Zostaw komentarz