Domowe przepisy

Kolorowa sałatka z rukolą, pomidorkami i krewetkami

Dodaj kolorów swojemu posiłkowi! Sałatka z rukoli i krewetek.

sałatkaZa oknem coraz bardziej zimowy krajobraz, dlatego nasze propozycje kulinarne stają się coraz bardziej kolorowe! Zarządzamy wiosnę na stołach i w sercach.

Jak urozmaicić  tradycyjną sałatkę z pomidorami i ogórkiem? Proponujemy połączenie kilku wyraźnych smaków, które razem będą  istnym rarytasem – oto sałatka z krewetkami!

Składniki:

  • Pół opakowania rukoli
  • 1 mozzarella
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • Pół dojrzałego awokado
  • 250 g dużych krewetek
  • Ziarna sezamu (najlepiej niełuskany)
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa z oliwek

Sałatka z krewetkami

Przygotowanie:

Na samym początku smażymy krewetki  – przepis na krewetki z czosnkiem i białym winem.

Umyte pomidorki przedzielamy na pół, awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozzarellę również kroimy w niewielką kostkę. W półmisku łączymy składniki z {%tag:rukola:rukolą%} i delikatnie je mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i octem balsamicznym. Na wierzch układamy krewetki, a sałatkę oprószamy wcześniej uprażonym sezamem. (tak podany sezam ma intensywniejszy.

Sałatka z rukoli pięknie ozdobi  stół w zimowe popołudnie doda koloru, ale przede wszystkim  sprawi przyjemność  podniebieniu.

Smacznego!

M. Leja

foto by M. Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.