Poznaj staropolski przepis na tradycyjną kutię wigilijną.
Polska tradycyjna Wigilia nie może obyć się bez makowego akcentu. Makowiec, makiełki z makaronem, makiełki z bułką i ta najbardziej zbożowa wersja – kutia. Miodowy aromat tej potrawy i intensywny smak maku zdecydowanie zwiastuje grudniowe święto.
Oto nasz sprawdzony i od lat praktykowany przepis na tradycyjną potrawę w sam raz na wigilijny stół – kutia wigilijna.
Przepis na kutię – przygotowanie:
- 400 g maku
- 300 g pszenicy
- 200 g miodu
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30 g migdałów
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g rodzynek
Przygotowanie:
- Zalewamy mak wrzątkiem i pozostawiamy go na około 8 godzin w wodzie. W ten sposób ziarno mięknie.
- W osobnym półmisku zalewamy pszenicę zimną wodą i również pozostawiamy do napęcznienia na ok. 8 godzin. Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości. Wodę odlewamy, pszenicę pozostawiamy do ostudzenia.
- Namoczony mak odsączamy z wody i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
- Migdały obieramy ze skórki, po wcześniejszym sparzeniu (można je sparzyć nawet dwukrotnie, wtedy skórka sama odchodzi), następnie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy także kroimy na drobno.
- Rodzinki zalewamy wrzątkiem i po 3 minutach odsączamy.
- Mak i pszenicę łączymy w misce, dodajemy miód (jeżeli miód, którego używamy ma postać stałą, przedtem należy go podgrzać w kąpieli wodnej – wtedy będzie miał płynną konsystencję) i kremówkę.
- Na koniec dodajemy bakalie: orzechy, migdały, rodzynki.
- Mieszamy dokładnie wszystko i gotowe.
Kutię przechowujemy w chłodnym miejscu.
Porada
- Składniki suche w kutii z czasem nasączają się śmietanką, dlatego przed spożyciem, warto sprawdzić, czy kutia nie jest za sucha- być może warto dodać odrobinę kremówki przed samym jej podaniem.
- Kutia najlepiej smakuje na 2-3 dzień od zrobienia, dlatego proponuję zrobić ją kilka dni przed Wigilią.
M Leja
Zostaw komentarz