Domowe przepisy

Przepis na kutię wigilijną

Poznaj staropolski przepis na tradycyjną kutię wigilijną.

Polska tradycyjna Wigilia nie może obyć się bez makowego akcentu. Makowiec, makiełki z makaronem, makiełki z bułką i ta najbardziej zbożowa wersja – kutia. Miodowy aromat tej potrawy i intensywny smak maku zdecydowanie zwiastuje grudniowe święto.

Oto nasz sprawdzony i od lat praktykowany przepis na tradycyjną potrawę w sam raz na wigilijny stół – kutia wigilijna.

Przepis na kutię – przygotowanie:

Bakalie do kutii

  • 400 g maku
  • 300 g pszenicy
  • 200 g miodu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 30 g migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g rodzynek

Przygotowanie:

  1. Zalewamy mak wrzątkiem i pozostawiamy go na około 8 godzin w wodzie. W ten sposób ziarno mięknie.
  2. W osobnym półmisku zalewamy pszenicę zimną wodą i również pozostawiamy do napęcznienia na ok. 8 godzin. Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości. Wodę odlewamy, pszenicę pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Namoczony mak odsączamy z wody i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  4. Migdały obieramy ze skórki, po wcześniejszym sparzeniu (można je sparzyć nawet dwukrotnie, wtedy skórka sama odchodzi), następnie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy także kroimy na drobno.
  5. Rodzinki zalewamy wrzątkiem i po 3 minutach odsączamy.
  6. Mak i pszenicę łączymy w misce, dodajemy miód (jeżeli miód, którego używamy ma postać stałą, przedtem należy go podgrzać w kąpieli wodnej – wtedy będzie miał płynną konsystencję) i kremówkę.
  7. Na koniec dodajemy bakalie: orzechy, migdały, rodzynki.
  8. Mieszamy dokładnie wszystko i gotowe.

Kutię przechowujemy w chłodnym miejscu.

mak o kutii 

 Porada

  1. Składniki suche w kutii z czasem nasączają się śmietanką, dlatego przed spożyciem, warto sprawdzić, czy kutia nie jest za sucha- być może warto dodać odrobinę kremówki przed samym jej podaniem.
  2. Kutia najlepiej smakuje na 2-3 dzień od zrobienia, dlatego proponuję zrobić ją kilka dni przed Wigilią.

M Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.