Domowe przepisy

Przepis na śledzie z kaparami – wykwintne i świąteczne

Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.

Na każdym stole wigilijnym powinien pojawić się śledź. To nasza tradycyjna potrawa i specjalnie do niej podaje się chleb lub ziemniaki, tak by na stole było 12 potraw.

Dziś proponujemy przepis na śledzia w mniej znanej wersji. Dla wszystkich tych, którzy chcą nieco odejść od standardów – śledź z kaparami.

Śledź w śmietanie

Przepis na śledzie z kaparami

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 6 płatów wymoczonych w wodzie śledzi
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 małe lub 1 większa, drobno posiekana cebula
  • 3-4 posiekane ogórki korniszony
  • mały słoiczek kaparów
  • 2 łyżki zielonego kopru
  • szczypta cukru do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Pokrój każdy z płatów śledzia na 4 wąskie paski.

Krok 2
Posiekaj drobno ogórki korniszony, kapary i cebulę.

Krok 3
W miseczce połącz majonez ze śmietaną, ketchupem i dodaj przyprawy: curry, szczyptę cukru. Wymieszaj a następnie dołóż pokrojoną: cebulę, kapary, koper i ogórki.

Krok 4
Przełóż pokrojone śledzie na paterę i zalej sosem.

Śledzie świetnie smakują z domowym chlebem.

Polecam i życzę smacznego.

K. Granek

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.