Domowe przepisy

Przepis na racuchy z jabłkami i słodkim serkiem

Pulchne, pachnące drożdżami i jabłkiem. Do tego odrobina słodkiego serka.

placki z jabłkamiCzy zdrowo, to znaczy niskokalorycznie? Ja wyznaję zasadę, że zdrowo, to znaczy przede wszystkim odżywczo i pysznie. Oczywiście pierwsza zasada brzmi: Gotuj z produktów naturalnych, najlepszej jakości i nieprzetworzonych. Dlatego też, robiąc na sobotni podwieczorek pyszne placki z jabłkami zwróciłam szczególną uwagę na produkty: jabłka z sadu, śmietana i ser biały z naszej polskiej, okręgowej spółdzielni mleczarskiej, miód z zaprzyjaźnionej pasieki i jajka „dziobane” (czyli od kurek z wolnego wybiegu) od sąsiada.

W domu pachniało wspaniale, racuchy wyszły pyszne, czego i Wam życzę : )

Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:

  • 4 średnie jabłka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Olej do smażenia

racuchy przepis

Składniki na serek:

  • 150 g białego sera półtłustego (może być śmietankowy)
  • ½ szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu

Racuchy- przepis

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy.

Podgrzej lekko pół szklanki mleka, następnie przelej mleko do blendera. Dodaj do niego drożdże i dwie łyżki mąki krupczatki oraz jedną łyżeczkę cukru. Zmiksuj na jednorodną masę. Przelej do miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut, aby zaczyn urósł.

Przepis na racuchy

  1. W tym czasie wymyj i obierz jabłka.

Wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce na ćwiartki, następnie na średniej wielkości cząstki.

  1. Przygotuj słodki serek.

Ser rozdrobnij widelcem, dodaj do niego słodką śmietanę i miód. Utrzyj na jednolitą masę serową.

  1. Umyj dokładnie jajka. Wbij je do blendera i zmiksuj razem z pozostałym mlekiem i śmietanką. Po zmiksowaniu płynnych składników dodaj stopniowo po łyżce mąkę krupczatkę i kukurydzianą. Masa będzie coraz gęstsza. Jeżeli zrobi się zbyt gęsta dodaj odrobinę zimnej wody.
  1. Jak zaczyn będzie już wyrośnięty, połącz go delikatnie z masą, mieszając łyżką. Konsystencja ma być dość gęsta, przyklejająca się łyżki. Jeżeli zauważysz, że ciasto jest za rzadkie, dosyp odrobinę mąki.
  1. Dodaj do ciasta pokrojone jabłka i wymieszaj.
  1. Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką ciasto. Smaż z obu stron na złoty kolor. Racuchy powinny podczas smażenia pięknie rosnąć.
  1. Podając racuchy, na talerzu kładziemy łyżkę słodkiego serka, polewamy miodem i posypujemy racuchy mielonym cynamonem.

Basia

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.