Pulchne, pachnące drożdżami i jabłkiem. Do tego odrobina słodkiego serka.
Czy zdrowo, to znaczy niskokalorycznie? Ja wyznaję zasadę, że zdrowo, to znaczy przede wszystkim odżywczo i pysznie. Oczywiście pierwsza zasada brzmi: Gotuj z produktów naturalnych, najlepszej jakości i nieprzetworzonych. Dlatego też, robiąc na sobotni podwieczorek pyszne placki z jabłkami zwróciłam szczególną uwagę na produkty: jabłka z sadu, śmietana i ser biały z naszej polskiej, okręgowej spółdzielni mleczarskiej, miód z zaprzyjaźnionej pasieki i jajka „dziobane” (czyli od kurek z wolnego wybiegu) od sąsiada.
W domu pachniało wspaniale, racuchy wyszły pyszne, czego i Wam życzę : )
Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:
- 4 średnie jabłka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki słodkiej śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Olej do smażenia
Składniki na serek:
- 150 g białego sera półtłustego (może być śmietankowy)
- ½ szklanki słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżka miodu
Racuchy- przepis
- Przygotuj zaczyn drożdżowy.
Podgrzej lekko pół szklanki mleka, następnie przelej mleko do blendera. Dodaj do niego drożdże i dwie łyżki mąki krupczatki oraz jedną łyżeczkę cukru. Zmiksuj na jednorodną masę. Przelej do miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut, aby zaczyn urósł.
- W tym czasie wymyj i obierz jabłka.
Wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce na ćwiartki, następnie na średniej wielkości cząstki.
- Przygotuj słodki serek.
Ser rozdrobnij widelcem, dodaj do niego słodką śmietanę i miód. Utrzyj na jednolitą masę serową.
- Umyj dokładnie jajka. Wbij je do blendera i zmiksuj razem z pozostałym mlekiem i śmietanką. Po zmiksowaniu płynnych składników dodaj stopniowo po łyżce mąkę krupczatkę i kukurydzianą. Masa będzie coraz gęstsza. Jeżeli zrobi się zbyt gęsta dodaj odrobinę zimnej wody.
- Jak zaczyn będzie już wyrośnięty, połącz go delikatnie z masą, mieszając łyżką. Konsystencja ma być dość gęsta, przyklejająca się łyżki. Jeżeli zauważysz, że ciasto jest za rzadkie, dosyp odrobinę mąki.
- Dodaj do ciasta pokrojone jabłka i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką ciasto. Smaż z obu stron na złoty kolor. Racuchy powinny podczas smażenia pięknie rosnąć.
- Podając racuchy, na talerzu kładziemy łyżkę słodkiego serka, polewamy miodem i posypujemy racuchy mielonym cynamonem.
Basia
Zostaw komentarz