Domowe przepisy

Rozgrzewająca zupa marchewkowa- szybkie danie na zimne dni

Zanim wyjdziesz z domu, zjedz coś ciepłego

Zupa marchewkowaJakie przepisy na obiad w zimne dni?

Na jesienno-zimowe chłody najlepsze są ciepłe, korzenne napoje i pyszne, rozgrzewające zupy. Była już lekka zupa z dyni, czas na pyszną, lekką i bardzo, bardzo zdrową zupę z marchewki. Przygotujesz ją w 30 minut.

Składniki do zupy marchewkowej dla dwóch osób:

  • 3 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 ziemniak
  • Kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki oleju (może być z pestek moreli, z wiesiołka, z nasion lnu)
  • Ziarna sezamu (polecam sezam nie łuskany BIO)
  • Szczypta soli

Danie w 30 minut

1. Wymyj i obierz warzywa i imbir. Pokrój w średniej wielkości kostkę.

2. Do garnuszka wlej wodę, wrzuć warzywa z imbirem.

3. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Imbir może pozostać twardy.

4. Ostudź i zmiksuj na krem w blenderze.

5. Następnie przelej krem z powrotem do garnuszka, przypraw do smaku solą i podgrzej.

6. Na patelni upraż ziarna sezamu. Uwaga, żeby się nie przypaliły.

7. Nalej zupę do miseczek. Do każdej dolej po łyżce oleju i posyp z wierzchu sezamem.

Gotowanie zupy marchewkowej Zupę zmiksować

Gotowe!

Zupa marchewkowa dobra na każdą porę dnia

Zupa z marchewki i imbiru jest bardzo dobra na śniadanie, obiad i kolację. Jest lekka, pożywna i przede wszystkim rozgrzewająca. Tę właściwość zawdzięcza korzeniowi imbiru, który dodaje zupie odrobinę ostrości.

Barbara Kotecka

Marchewka – przepis na zdrowie

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.