Zanim wyjdziesz z domu, zjedz coś ciepłego
Jakie przepisy na obiad w zimne dni?
Na jesienno-zimowe chłody najlepsze są ciepłe, korzenne napoje i pyszne, rozgrzewające zupy. Była już lekka zupa z dyni, czas na pyszną, lekką i bardzo, bardzo zdrową zupę z marchewki. Przygotujesz ją w 30 minut.
Składniki do zupy marchewkowej dla dwóch osób:
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 ziemniak
- Kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki oleju (może być z pestek moreli, z wiesiołka, z nasion lnu)
- Ziarna sezamu (polecam sezam nie łuskany BIO)
- Szczypta soli
Danie w 30 minut
1. Wymyj i obierz warzywa i imbir. Pokrój w średniej wielkości kostkę.
2. Do garnuszka wlej wodę, wrzuć warzywa z imbirem.
3. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Imbir może pozostać twardy.
4. Ostudź i zmiksuj na krem w blenderze.
5. Następnie przelej krem z powrotem do garnuszka, przypraw do smaku solą i podgrzej.
6. Na patelni upraż ziarna sezamu. Uwaga, żeby się nie przypaliły.
7. Nalej zupę do miseczek. Do każdej dolej po łyżce oleju i posyp z wierzchu sezamem.
Gotowe!
Zupa marchewkowa dobra na każdą porę dnia
Zupa z marchewki i imbiru jest bardzo dobra na śniadanie, obiad i kolację. Jest lekka, pożywna i przede wszystkim rozgrzewająca. Tę właściwość zawdzięcza korzeniowi imbiru, który dodaje zupie odrobinę ostrości.
Barbara Kotecka
Zostaw komentarz