Planując potrawy na Wigilię, pomyśl o zdrowej i pysznej rybie.
Wzbogać przepisy wigilijne o smacznego dorsza
Odliczamy dni do Świąt Bożego Narodzenia. W naszych domach unoszą się już zapachy choinki, korzennej przyprawy, pomarańczy… Nasze myśli powoli zajmują tematy przygotowań do Wigilii. Oprócz potraw tradycyjnych, od zawsze goszczących na stole, szukamy także dań, którymi możemy zaskoczyć swoich najbliższych podczas Wigilijnej Wieczerzy.
Nie tylko karp. Są jeszcze inne ryby na Wigilię
Jak co roku, świąteczne stoły nakryją się potrawami, a królować na nich będą potrawy rybne. Mamy dla Was ciekawą alternatywę dla tradycyjnego karpia- dorsz zapiekany – aromatyczna potrawa, która idealnie komponuje się z resztą Bożonarodzeniowych potraw.
Przepis na dorsza ( 4 porcje):
- 4 dorsze (tusze)
- 100 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 średni pomidor
- Sok z cytryny
- Sezam do posypki
- Sól
- Pieprz
- Przyprawa do ryb
- Rozmaryn
Ponadto:
Folia aluminiowa
Dorsz pieczony – przygotowanie:
Myjemy ryby zimną wodą. Oprószamy tusze z każdej strony solą, pieprzem i nturalną przyprawą do ryb (bez glutaminianu sodu) i kładziemy każdą na osobnym kawałku folii aluminiowej (wielkość folii powinna być wystarczająca, by potem szczelnie zawinąć w niej rybę). Pozostawiamy je tak na 15 minut, by się zamarynowały. W międzyczasie połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek.
Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z ryżem lub kaszą. Sosik powstały podczas pieczenia ryby idealnie nadaje się do polania dodatków.
M. Leja
Zostaw komentarz