Domowe przepisy

Ryba na Wigilię – alternatywa dla karpia

Planując potrawy na Wigilię, pomyśl o zdrowej i pysznej rybie.

potrawy na wigilię- dorsz pieczony

Wzbogać przepisy wigilijne o smacznego dorsza

Odliczamy dni do Świąt Bożego Narodzenia. W naszych domach unoszą się już zapachy choinki, korzennej przyprawy, pomarańczy… Nasze myśli powoli zajmują tematy przygotowań do Wigilii. Oprócz potraw tradycyjnych, od zawsze goszczących na stole, szukamy także dań, którymi możemy zaskoczyć swoich najbliższych podczas Wigilijnej Wieczerzy.

Nie tylko karp. Są jeszcze inne ryby na Wigilię

Jak co roku, świąteczne stoły nakryją się potrawami, a królować na nich będą potrawy rybne. Mamy dla Was ciekawą alternatywę dla tradycyjnego karpia- dorsz zapiekany – aromatyczna potrawa, która idealnie komponuje się z resztą Bożonarodzeniowych potraw.

Przepis na dorsza ( 4 porcje):

  • 4 dorsze (tusze)
  • 100 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 średni pomidor
  • Sok z cytryny
  • Sezam do posypki
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do ryb
  • Rozmaryn

Ponadto:

Folia aluminiowa

Dorsz pieczony – przygotowanie:

Myjemy ryby zimną wodą. Oprószamy tusze z każdej strony solą, pieprzem i nturalną przyprawą do ryb (bez glutaminianu sodu) i kładziemy każdą na osobnym kawałku folii aluminiowej (wielkość folii powinna być wystarczająca, by potem szczelnie zawinąć w niej rybę). Pozostawiamy je tak na 15 minut, by się zamarynowały.  W międzyczasie połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek.

przepisy wigilijne- dorsz   dorsz pieczony

Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.

Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni.

Podawać z ryżem lub kaszą. Sosik powstały podczas pieczenia ryby idealnie nadaje się do polania dodatków.

M. Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.