Domowe przepisy

Wiosenna zupa z porów

czyli…fancuskie smaki w polskiej kuchni.

Przepisów na zupy-kremy z porów można znaleźć w sieci mnóstwo, my jednak zaserwujemy dziś zupę o nieco odmiennym charakterze, przypominającą tradycyjną francuską cebulową, jednak znacznie od niej delikatniejszą.

Dlaczego warto spróbować klarownej zupy z pływającymi w niej pysznymi kawałkami warzyw?

Bo nie trzeba jej chłodzić przed miksowaniem, zatem można ją przygotować błyskawicznie.

Składniki:

  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół selera lub seler naciowy
  • 1 pietruszka
  • 4-5 ziemniaków
  • Bulion warzywny lub jasny sos sojowy
  • Sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku

1. Pory dokładnie myjemy, odcinamy zielone i twarde części, a białe i delikatnie zielonkawe fragmenty warzyw kroimy w półcentymetrowe plasterki, które następnie ostrożnie szklimy na oliwie z oliwek, dodając pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. (Oczywiście pamiętamy, że wszystkie składniki muszą pozostać białe, inaczej wydobędziemy gorzki smak. )

2. Dodajemy pokrojone w nieduże kawałki marchewki, pietruszkę i seler, jeszcze przez chwilę podsmażamy.

3. Dolewamy bulion warzywny lub odrobinę jasnego sosu sojowego, uzupełniamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojone ziemniaki, przyprawiamy do smaku i gotujemy zupę do zmięknięcia (ale nie rozgotowania) warzyw.

Sekret tkwi w odpowiednim wyważeniu proporcji pomiędzy słodyczą (tak!) zeszklonych z cebulką porów i ostrością przypraw – Francuzi stworzyli liczącą wiele wieków tradycję dodawania pieprzu do zupy cebulowej, jednak wszystko zależy od indywidualnego wyczucia – trzeba spróbować samemu!

Zupę podajemy czystą lub zabieloną śmietanką (w wersji wegańskiej – oczywiście sojową), w zależności od gustu.

Jeżeli lubimy zupy zagęszczane, można w trakcie gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego lub łyżeczkę kaszki manny.

Źródło:

http://www.wygodnadieta.pl/

Cieciorka – poznaj jej dobroczynne właściwości

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.