czyli…fancuskie smaki w polskiej kuchni.
Przepisów na zupy-kremy z porów można znaleźć w sieci mnóstwo, my jednak zaserwujemy dziś zupę o nieco odmiennym charakterze, przypominającą tradycyjną francuską cebulową, jednak znacznie od niej delikatniejszą.
Dlaczego warto spróbować klarownej zupy z pływającymi w niej pysznymi kawałkami warzyw?
Bo nie trzeba jej chłodzić przed miksowaniem, zatem można ją przygotować błyskawicznie.
Składniki:
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- Pół selera lub seler naciowy
- 1 pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- Bulion warzywny lub jasny sos sojowy
- Sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku
1. Pory dokładnie myjemy, odcinamy zielone i twarde części, a białe i delikatnie zielonkawe fragmenty warzyw kroimy w półcentymetrowe plasterki, które następnie ostrożnie szklimy na oliwie z oliwek, dodając pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. (Oczywiście pamiętamy, że wszystkie składniki muszą pozostać białe, inaczej wydobędziemy gorzki smak. )
2. Dodajemy pokrojone w nieduże kawałki marchewki, pietruszkę i seler, jeszcze przez chwilę podsmażamy.
3. Dolewamy bulion warzywny lub odrobinę jasnego sosu sojowego, uzupełniamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojone ziemniaki, przyprawiamy do smaku i gotujemy zupę do zmięknięcia (ale nie rozgotowania) warzyw.
Sekret tkwi w odpowiednim wyważeniu proporcji pomiędzy słodyczą (tak!) zeszklonych z cebulką porów i ostrością przypraw – Francuzi stworzyli liczącą wiele wieków tradycję dodawania pieprzu do zupy cebulowej, jednak wszystko zależy od indywidualnego wyczucia – trzeba spróbować samemu!
Zupę podajemy czystą lub zabieloną śmietanką (w wersji wegańskiej – oczywiście sojową), w zależności od gustu.
Jeżeli lubimy zupy zagęszczane, można w trakcie gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego lub łyżeczkę kaszki manny.
Źródło:
http://www.wygodnadieta.pl/
Zostaw komentarz