Polecane

Uwielbiasz przygotowywać mięso? A wiesz, że możesz z łatwością uczynić je zdrowszym?

Każda gospodyni chce, aby jej kuchnia była, jak najzdrowsza. Do tego oczywiście smaczna, soczysta, pachnąca… Niestety, nawet jeśli kochamy smażone mięso, nie możemy pozwolić sobie na nie na co dzień – to zbyt kaloryczne rozwiązanie. Receptą jest częstsze pieczenie!

Dlaczego smażenie jest mniej zdrowe?

Kucharze wskazują, że to właśnie smażenie jest najmniej zdrowym sposobem na poddanie mięsa obróbce cieplnej. Dlaczego? Ponieważ przygotowywane danie wchłania dużo tłuszczu. Do tego, białko ścina się nierównomiernie – z zewnątrz musi być mocno przypieczone, aby w środku nie było surowe. W takim przypadku łatwo o przypalenie, a to zabija cały smak i dużo poświęconego czasu…

Istotny jest też fakt, że sama gwałtowna obróbka termiczna powoduje, że jedzenie traci sporo witamin. O wiele lepiej jest je szczelnie „zamknąć”, np. w woreczku do pieczenia. Możesz być pewna, że różnicę w smaku odczujesz bardzo szybko. – czytamy w vi-GO!

A co z pieczeniem?

Pieczenie ma to do siebie, że przygotowywane potrawy zapiekają się we własnym sosie – dzięki temu są mniej kaloryczne, zachowując przy okazji swój naturalny smak i aromat. Do tego, nie tracą substancji odżywczych. Warunkiem jest przygotowanie ich w odpowiednich woreczkach do pieczenia. Pamiętaj, aby do tak przygotowywanego mięsa nie dodawać tłuszczu – naprawdę nie ma takiej potrzeby. To zdecydowanie mniej kaloryczne rozwiązanie!

Kolejne zalety woreczków do pieczenia?

W swojej kuchni od dawna używam tego typu woreczków z prostego powodu: posiadają całą gamę zalet. Przykłady?

  1. Szczelne zamknięcie zapobiega wydostawaniu się zapachów na zewnątrz. Dzięki temu cały aromat zostaje w samej potrawie. To doskonale wpływa na jej smak.
  2. Przygotowywane potrawy nie mają prawa się przypalić. W przypadku patelni wystarczy często chwila nieuwagi…
  3. Potrawy nie brudzą piekarnika bądź kuchenki mikrofalowej.
  4. Po wszystkim nie musisz szorować blachy lub brytfanny – po prostu wyrzucasz zużyty rękaw i kłopot z głowy!

 

Macie jakieś przepisy na dania z piekarnika? Koniecznie dajcie znać! Ja również chętnie się nimi podzielę!

 

Jak przechowywać jedzenie, by zawsze było świeże i pod ręką – zupy, sosy, bigos, fasolkę po bretońsku? – 4xMama radzi

 

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.