Dr n. med. Preeti Agrawal o tym, jak żywić dzieci.
Choroby dziecięce, które kiedyś były rzadkością, stały się tak powszechne, że uznaliśmy je za normę. Rozmaite zaburzenia behawioralne, kłopoty ze słuchem i wymową, wady postawy, wzroku i zgryzu, próchnica, choroby przyzębia- to tylko przykłady z długiej listy dziecięcych dolegliwości. Niestety, coraz rzadziej zdajemy sobie sprawę z istoty i faktycznych powodów ich występowania.
Wpływ żywności na stan uzębienia
Ciekawe wnioski przynosi obszerna praca naukowa dr Westona Price’a, który przez wiele lat badał stan uzębienia starożytnych i współczesnych ludzi, i jego związek ze sposobem odżywiania się. Stwierdził, że wśród 1276 czaszek starożytnych Inków nie ma ani jednej, w której wystąpiły deformacje łuków zębowych.
Wnioski nasuwały się same:
ludzie, którzy żyją zgodnie z naturalnymi cyklami przyrody, cieszą się lepszym zdrowiem
Odżywiając się tradycyjnym pokarmem, w którym brak takich „dobrodziejstw” jak cukier rafinowany, warzywa konserwowe i przetwory z białej mąki, można ustrzec się wielu cywilizacyjnych chorób.
Żywienie niemowląt w zgodzie z naturą
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko matki. Stanowi ono idealną kompozycję składników o niezastąpionej wartości odżywczej. Pokarm matki zapewnia niemowlęciu doskonale zbilansowany posiłek, wzmacnia jego układ odpornościowy i chroni młody organizm przed reakcjami alergicznymi. Pokarm matki ma także optymalną temperaturę. Zatem, karmienie piersią jest najbardziej ekonomicznym i najkorzystniejszym sposobem dostarczania pokarmu naszemu maleństwu.
Rozszerzanie diety niemowląt
Do piątego miesiąca życia mleko matki całkowicie zaspokaja potrzeby żywieniowe dziecka.
Zapewnia mu wszystkie składniki (witaminy, mikro i makroelementy) potrzebne do prawidłowego rozwoju. Zgodnie z krajowymi i międzynarodowymi zaleceniami między piątym i szóstym miesiącem można wprowadzać stały pokarm. Jeżeli dziecko w pierwszych miesiącach życia było karmione wyłącznie piersią, stopniowe włączanie nowych produktów powinno być jedynie uzupełnieniem dla matczynego mleka.
Prawidłowe żywienie dzieci skutkuje zdrowymi preferencjami w przyszłości
Wprowadzając pierwsze stałe pożywienie musimy pamiętać, że kształtujemy na trwałe zmysły smakowe naszego dziecka. Wybór odpowiednich potraw i produktów z jakich są one sporządzone, ukształtuje jego preferencje kulinarne na długie lata.
Jeżeli przyzwyczaimy nasze pociechy do produktów ze słoików i kaszki w proszku, musimy mieć świadomość, że w przyszłości będą miały trudności z zaakceptowaniem naturalnie przyrządzonych potraw, gotowanych warzyw, czy choćby domowej zupy- takie potrawy będą im obce i przez to mało atrakcyjne. Normą będą dla nich „plastikowe papki”- ich barwa, smak a nawet zapach są im dobrze znane.
Dziecko, które od najmłodszych lat przyzwyczaja się do ostrych i słodkich smaków (chipsów, paluszków, czekolady, cukierków), takich smaków będzie oczekiwało także w codziennych posiłkach (typu śniadanie, obiad, kolacja). Nawyki żywieniowe wykształcone w tym najwcześniejszym okresie, będą nam towarzyszyć przez całe życie.
Warto o tym pamiętać! Właśnie dlatego wprowadzenie stałego pokarmu w sposób świadomy i odpowiedzialny ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia naszych dzieci.
dr n. med. Preeti Agrawal
Chcesz wiedzieć więcej o prawidłowym odżywianiu dzieci? Poznaj 9 zasad zdrowego żywienia dzieci oraz sposób na podanie dziecku posiłku, tak by nie wyrosło na niejadka
Zostaw komentarz