Domowe przepisy, Zdrowie

Ocet malinowy przeciwko przeziębieniom – prosty przepis jak zrobić

Ocet malinowy to skarbnica witaminy C. Idealny na jesienno-zimowe dni, by wspierać nasz organizm w walce z infekcjami i przeziębieniami. Super prosty do zrobienia w domu. W szczególności dla tych, którzy już robili swój własny ocet jabłkowy.

Maliny, w zależności od odmiany, owocują całe lato aż do pierwszych przymrozków. Zdarza się, że nawet w listopadzie można się cieszyć smakiem i aromatem pysznych, świeżych owoców malin. Dlatego okres późnego lata i wczesnej jesieni jest idealny, aby zrobić w domu duży słoik octu malinowego i czerpać z jego bogactw w chłodne, jesienne i zimowe dni.

O occie jabłkowym pisaliśmy  już bardzo dużo. To ważna wiedza, więc zachęcam do przejrzenia tego artykułu jeszcze raz, zanim zaczniemy robić ocet malinowy. Dlaczego? Dlatego, że ocet ten robi się właśnie na bazie octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy – przepis jak zrobić.

CZY OCET MALINOWY JEST ZDROWY?

Ocet malinowy jest bardzo zdrowy. Zawiera w sobie wszystkie zalety octu jabłkowego oraz potężną dawkę witaminy C z owoców malin.

Dlatego jest tak wspaniały i niezastąpiony w ochronie organizmu przed infekcjami i przeziębieniami.

Chcąc przypomnieć choć tylko kilka właściwości octu jabłkowego, należy wymienić przede wszystkim:

  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciw żylakom, a także zmniejszające już występujące żylaki,
  • działanie oczyszczające układ krwionośny i żyły,
  • działanie wzmacniające organizm, w szczególności podczas ciąży,
  • działanie przeciwświądowe przy wysypkach, chorobach zakaźnych, ugryzieniach owadów (stosowany w formie okładów),
  • działanie regulujące cykl menstruacyjny i wspomagające odchudzanie.

JAK ZROBIĆ OCET MALINOWY?

Ocet malinowy można zrobić w bardzo łatwy sposób.

  1. Przygotowujemy duży słoik (myjemy, wyparzamy, suszymy), myjemy maliny (najpierw wodą kranową, a ostatnie płukanie zimną wodą przegotowaną).
  2. Wkładamy maliny do słoika i zalewamy wcześniej wykonanym octem jabłkowym. Sprawdź jak zrobić domowy ocet jabłkowy.
  3. Przykryć szczelnie gazą lub zamknąć wieczkiem i zostawić w nasłonecznionym miejscu na dwa tygodnie.
  4. Przecedzić i zlać do słoiczków lub buteleczek.

Taki ocet malinowy to skarb w naszej spiżarce. Polecam go pić tak samo, jak w kuracjach z octem jabłkowym.

 

Życząc zdrowia,

Barbara 4xMama

Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze, przepis domowy.

 

Źródła:

  • z doświadczenia autorki
  • S. Korżawska „Wybrałam zdrowie dla dziecka”

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.