Domowe przepisy, Polecane

Ocet jabłkowy – przepis jak zrobić.

To nie jest trudna rzecz, żeby samemu zrobić w domu ocet jabłkowy. Pozamykać go do słoiczków, czy buteleczek i schować do spiżarni. Taki wspaniały, domowy lek powinien być w każdym domu. Przyda się na pewno. Do tego jest mega zdrowy i pyszny.

Jak zrobić ocet jabłkowy? Najważniejsze zasady:

  1. Przede wszystkim najważniejsze w produkcji domowych przetworów są zawsze produkty. Muszą być najlepszej jakości. Jeżeli chodzi o jabłka do octu jabłkowego, to wybieramy tylko te niepryskane, najlepiej ekologiczne, a najcudowniej z własnego ogrodu, gdzie nie używamy chemii i wiemy, jakie owoce mamy. Najlepsze są stare odmiany kwaśnych jabłek: papierówka, antonówka, szara reneta lub inne.
  2. Podczas fermentacji obserwujemy, czy nie wytworzyła się pleśń. Jeżeli jest pianka, to wszystko dobrze, ale pleśń oznacza, że jabłka były prawdopodobnie poddane opryskom. Taki ocet niestety musi być wylany.
  3. Codziennie mieszamy delikatnie jabłka drewnianą łyżką. Najlepiej przez cały okres fermentacji, ale najważniejsze są pierwsze dwa tygodnie.
  4. Do fermentacji octu niezbędny jest cukier. Używamy nieoczyszczonego zwykłego, bądź trzcinowego, który polecam. Najlepiej trzcinowy ekologiczny. Można też użyć prawdziwego miodu.
  5. Trzymamy słoje w ciemnym miejscu, a po zlaniu odstawiamy najlepiej do ciemnej i chłodnej piwniczki lub spiżarki.

 

Przepis na domowy ocet jabłkowy.

  • Przygotowujemy duże słoiki lub kamionkowe naczynia. Myjemy i wyparzamy. Tyle, by pomieścić jabłka, które mamy.
  • Myjemy jabłka. Nie obieramy. Kroimi na ćwiartki i wyciągamy pestki (żeby było łatwiej po prostu można wykroić gniazda nasienne).
  • Wrzucamy jabłka do przygotowanych naczyń.
  • Zagotowujemy w garnku wodę i studzimy.
  • Do wody dodajemy cukier w proporcji: 4 łyżki cukru lub miodu na 1 litr wody. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • Zimną wodą zalewamy słoje z jabłkami, tak by przykryły jabłka.
  • Dociskamy jabłka tak, by nie wystawały ponad wodę. Można włożyć jakiś mniejszy słoiczek wymyty i napełniony wodą, by docisnął jabłka.
  • Zakrywamy szczelnie od góry gazą i ściągamy gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce, nie zimne.
  • Codziennie mieszamy, dociskamy lekko jabłka, by poruszyć zawartość naczyć. Robimy to drewnianią łyżką.
  • Jeżeli w trakcie fermentacji pojawiła się piana, to należy ją delikatnie zebrać. Nic nie szkodzi.
  • Natomiast jeżeli w słoikach mamy pleśń, to należy taki ocet wyrzucić. Niestety prawdopodobnie jabłka były opryskane chemią i dlatego nasz ocet się nie udał. Należy spróbować ponownie.
  • Po ok 30-40 dniach przecedzamy zawartość naczyń i wlewamy ocet do wcześniej wyparzonych buteleczek lub słoiczków.
  • Zamykamy i odstawiamy do ciemnego, chłodnego miejsca.

 

Do produkcji octu można użyć skórek jabłkek i obierzyn, które zostały nam np. po produkcji domowej szarolotki lub musu jabłkowego. Tutaj jest przepis na najlepszy mus domowej roboty. Sprawdź!

Mając tak wspaniały produkt, jak ocet jabłkowy własnej, domowej roboty w spiżarni można zrobić jeszcze inną wersję bardzo ciekawego, pysznego i bogatego w witaminę C octu. Mianowicie można zrobić ocet malinowy.

Sprawdź, jak zrobić domowy ocet malinowy – bogactwo witaminy C na zimę!

Poczytaj jeszcze: Czy ocet jabłkowy jest zdrowy? Na co pomaga ocet jabłkowy? 

 

Życząc zdrowia i wspaniałych przetworów!

Barbara 4xMama

Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze, przepis domowy.

Sok z owoców czarnego bzu na kaszel i infekcje u dzieci oraz dorosłych

Herbata z kwiatów czarnego bzu – wzmacnia i leczy infekcje

 

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.