To nie jest trudna rzecz, żeby samemu zrobić w domu ocet jabłkowy. Pozamykać go do słoiczków, czy buteleczek i schować do spiżarni. Taki wspaniały, domowy lek powinien być w każdym domu. Przyda się na pewno. Do tego jest mega zdrowy i pyszny.
Jak zrobić ocet jabłkowy? Najważniejsze zasady:
- Przede wszystkim najważniejsze w produkcji domowych przetworów są zawsze produkty. Muszą być najlepszej jakości. Jeżeli chodzi o jabłka do octu jabłkowego, to wybieramy tylko te niepryskane, najlepiej ekologiczne, a najcudowniej z własnego ogrodu, gdzie nie używamy chemii i wiemy, jakie owoce mamy. Najlepsze są stare odmiany kwaśnych jabłek: papierówka, antonówka, szara reneta lub inne.
- Podczas fermentacji obserwujemy, czy nie wytworzyła się pleśń. Jeżeli jest pianka, to wszystko dobrze, ale pleśń oznacza, że jabłka były prawdopodobnie poddane opryskom. Taki ocet niestety musi być wylany.
- Codziennie mieszamy delikatnie jabłka drewnianą łyżką. Najlepiej przez cały okres fermentacji, ale najważniejsze są pierwsze dwa tygodnie.
- Do fermentacji octu niezbędny jest cukier. Używamy nieoczyszczonego zwykłego, bądź trzcinowego, który polecam. Najlepiej trzcinowy ekologiczny. Można też użyć prawdziwego miodu.
- Trzymamy słoje w ciemnym miejscu, a po zlaniu odstawiamy najlepiej do ciemnej i chłodnej piwniczki lub spiżarki.
Przepis na domowy ocet jabłkowy.
- Przygotowujemy duże słoiki lub kamionkowe naczynia. Myjemy i wyparzamy. Tyle, by pomieścić jabłka, które mamy.
- Myjemy jabłka. Nie obieramy. Kroimi na ćwiartki i wyciągamy pestki (żeby było łatwiej po prostu można wykroić gniazda nasienne).
- Wrzucamy jabłka do przygotowanych naczyń.
- Zagotowujemy w garnku wodę i studzimy.
- Do wody dodajemy cukier w proporcji: 4 łyżki cukru lub miodu na 1 litr wody. Mieszamy do rozpuszczenia.
- Zimną wodą zalewamy słoje z jabłkami, tak by przykryły jabłka.
- Dociskamy jabłka tak, by nie wystawały ponad wodę. Można włożyć jakiś mniejszy słoiczek wymyty i napełniony wodą, by docisnął jabłka.
- Zakrywamy szczelnie od góry gazą i ściągamy gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce, nie zimne.
- Codziennie mieszamy, dociskamy lekko jabłka, by poruszyć zawartość naczyć. Robimy to drewnianią łyżką.
- Jeżeli w trakcie fermentacji pojawiła się piana, to należy ją delikatnie zebrać. Nic nie szkodzi.
- Natomiast jeżeli w słoikach mamy pleśń, to należy taki ocet wyrzucić. Niestety prawdopodobnie jabłka były opryskane chemią i dlatego nasz ocet się nie udał. Należy spróbować ponownie.
- Po ok 30-40 dniach przecedzamy zawartość naczyń i wlewamy ocet do wcześniej wyparzonych buteleczek lub słoiczków.
- Zamykamy i odstawiamy do ciemnego, chłodnego miejsca.
Do produkcji octu można użyć skórek jabłkek i obierzyn, które zostały nam np. po produkcji domowej szarolotki lub musu jabłkowego. Tutaj jest przepis na najlepszy mus domowej roboty. Sprawdź!
Mając tak wspaniały produkt, jak ocet jabłkowy własnej, domowej roboty w spiżarni można zrobić jeszcze inną wersję bardzo ciekawego, pysznego i bogatego w witaminę C octu. Mianowicie można zrobić ocet malinowy.
Sprawdź, jak zrobić domowy ocet malinowy – bogactwo witaminy C na zimę!
Poczytaj jeszcze: Czy ocet jabłkowy jest zdrowy? Na co pomaga ocet jabłkowy?
Życząc zdrowia i wspaniałych przetworów!
Barbara 4xMama
Sok z owoców czarnego bzu na kaszel i infekcje u dzieci oraz dorosłych
Zostaw komentarz